Gå till sidans innehåll

Operation av mitralisklaffen

Vid operation av mitralisklaffen antingen korrigeras den läckande klaffen med klaffplastik så att den sluter tätt eller så ersätts den förträngda klaffen med en mekanisk eller biologisk klaff.

Mitralisklaffen sitter mellan vänster förmak och vänster kammare. Klaffläckage är det vanligast förekommande problemet i mitralisklaffen. Före operationen görs en kranskärlsröntgen med kontrastmedel och en ultraljudsundersökning av hjärtat. Läkaren kan ordinera andra undersökningar individuellt för patienten.

Vid operation av en läckande mitralisklaff utförs ingreppet oftast via ett snitt som görs mitt på bröstkorgen. Den läckande klaffen korrigeras med klaffplastik. Ofta placeras i operationen en stödring i klaffkanten.

En förträngd mitralisklaff, liksom även en förträngd aortaklaff, ersätts med en mekanisk eller biologisk klaffprotes. Vid operation av mitralisklaffen används en hjärt-lungmaskin.

Efter klaffprotesoperationen sätter man in behandling med antikoagulantia, oftast Marevan. Syftet med antikoagulationsbehandlingen är att förhindra att det bildas blodkoagel som fastnar på klaffprotesen. Efter insättning av en biologisk klaffprotes används läkemedlet under några månader. Med en mekanisk klaffprotes är antikoagulationsbehandlingen livslång.

En del av rekonstruktionerna av mitralisklaffen kan numera göras via ett litet snitt på höger sida av kroppen. Operationssättet väljs alltid individuellt för varje patient och ibland behövs ytterligare undersökningar innan operationsmetoden väljs.

Uppdaterad 17.7.2020