Gå till sidans innehåll

Symtom på kranskärlssjukdom

Det vanligaste symtomet vid kranskärlssjukdom är tryckande smärta vid ansträngning (kärlkramp) eller en tryckande obehagskänsla på bröstkorgen. Symtomen kan också vara andnöd, halsbränna, trötthet och illamående.

Vid stabil kranskärlssjukdom kan symtom uppkomma vid ansträngning eller i samband med en kraftig känslomässig reaktion. Det vanligaste symtomet är tryckande smärta vid ansträngning eller en tryckande obehagskänsla på bröstkorgen, halsen, skulderpartiet, mellan skulderbladen eller på armarna. Vanligtvis gör smärtan att du inte kan röra på dig.

Symtomen kan också vara andnöd, halsbränna och allmän trötthet samt illamående. Diabetiker har inte nödvändigtvis tydliga smärtsymtom.

Vid instabil kranskärlssjukdom kommer symtomen redan vid lätt ansträngning och till och med i vila. Hur kraftiga kärlkrampsattackerna är och hur tätt de kommer varierar från patient till patient.

I värsta fall kan en förträngning i kranskärlet brista och det koagel som uppkommer vid bristningen täppa till kranskärlet. Då får man en hjärtinfarkt, det vill säga en blodpropp i hjärtat. Detta är alltid en allvarlig situation som kräver omedelbar vård.

Uppdaterad 3.7.2020