Tahdistimen asennus

Suurin osa tahdistinasennuksista tehdään päiväkirurgisina toimenpiteinä. Tahdistinasennuksiin liittyy vähäinen toimenpidekomplikaatioiden riski ja asennuksesta toivutaan yleensä nopeasti.

Tahdistimen asennukseen liittyviä mahdollisia komplikaatiota ovat esimerkiksi tahdistinhaavan tulehtuminen ja tahdistintaskun vuoto. Muita harvinaisempia asennuskomplikaatioita voivat olla ilmarinta, verenpurkauma kudoksiin tai tahdistinjohdon irtoaminen. Erittäin harvinainen asennuskomplikaatio on tahdistinjohdon aiheuttama reikä sydänlihakseen.

Tahdistinasennuksen yhteydessä pidetään yleensä 0-2 vrk:n kestoinen tauko potilaalla mahdollisesti olevasta verenohennuslääkityksestä. Tahdistintaskun ja leikkaushaavan vuoksi pidetään potilaskohtaisesti 1-2 vk:n kestoinen sairausloma.

Kuinka tahdistimen asennus tehdään?

Tahdistin asennetaan paikallispuudutuksessa ja tarpeen mukaan annetaan kipulääkkeitä. Tahdistin sijoitetaan rintakehän etuosaan solisluun alapuolelle pienen ihoviillon kautta. Johdot viedään laskimoita myöten sydämen oikeaan eteiseen ja kammioon röntgenläpivalaisulla seuraten.

Tavallisesti tahdistukseen tarvittava impulssi johdetaan sydämeen tahdistinjohtojen kautta. Poikkeuksellisesti voidaan käyttää osalle potilaista kammiotahdistukseen sydämen sisäistä langatonta tahdistinta. Tämä viedään sydämeen reisilaskimon kautta ja kiinnitetään oikean kammion seinämään.

Tahdistimen säädöt tehdään yleensä heti asennuksen yhteydessä ja kotiutus tapahtuu samana tai seuraavana päivänä.

Tahdistimen virtalähde kestää tahdistinmallista ja tahdistintavasta riippuen 5-15 vuotta. Ennen virtalähteen ehtymistä tahdistingeneraattori vaihdetaan pienemmässä toimenpiteessä kuin tahdistimen asennus, sillä vaihdon yhteydessä ehjiä johtoja ei vaihdeta, vaan uusi tahdistin liitetään vanhoihin johtoihin.

Tahdistinhaavan hoito

Tahdistinhaavalla on joko sulavat ompeleet tai 10 päivää pidettävät ompeleet, jotka poistetaan yleensä terveyskeskuksessa.

  • Kolmen päivän kuluttua asennuksesta voi haavaa kevyesti suihkuttaa päivittäin noin kahden viikon ajan.
  • Kuivaus puhtaalla pyyhkeellä taputtelemalla, haavaa ei saa hangata.
  • Saunomista ja uimista vältetään kahden viikon ajan.
  • Haavaa ja sitä ympäröivän ihoaluetta tarkkaillaan päivittäin.
  • Jos haava tai sitä ympäröivä ihoalue punoittaa, kuumottaa, erittää tai ihossa tapahtuu värimuutoksia, pitää välittömästi ottaa yhteys tahdistimen asentaneeseen sairaalaan.
kardiologia; Sydänsairaudet; tahdistimet; rytmihäiriö; syke; pulssi; sydän

Kyllä

Päivitetty  20.4.2021