Ikävät uutiset ja tapahtumat, kuten sairaus, laskevat mielialaa ja verottavat voimavaroja. Psyykkinen reagointi on aivan normaali ja yleinen seuraus sille, että kohtaamme yllättävän ja vaikean asian. Sydänsairaus vaikuttaa moneen elämän osa-alueeseen esimerkiksi omat harrastukset ja työ, läheiset ihmissuhteet, oma minäkuva. Sairastuneesta voi tuntua, että positiivisia ja tuttuja asioita on negatiivisiin ja uusiin verrattuna liian vähän.
Omaa vointia, mielialaa ja jaksamista voi kuitenkin helpottaa monin omahoidollisin keinoin. Monet aikaisemmin voimia ja iloa tuottaneet tärkeät asiat ovat sairaudesta huolimatta säilyneet ja voivat yhä auttaa jaksamaan sekä tukemaan toipumista. Perhe, ystävät, luonto, musiikki, käsityöt ja muut iloa tuottavat asiat ovat useimmille sairastuneillekin tärkeimmät voimavaran lähteet. Ajan varaaminen oman mielialan ja voinnin kuunteluun, rentoutuminen, mukavien asioiden tekeminen sekä vaikeiden asioiden käsittely yksin tai yhdessä toisten kanssa tukevat mielialaa vaikeassakin elämäntilanteessa.
Useimmissa terveyskeskuksissa, työterveyshuolloissa ja sairaaloissa on mahdollisuus päästä keskustelemaan psykiatrisen sairaanhoitajan tai psykologin kanssa. Myös asiallisen tiedon saaminen esimerkiksi internetistä tai potilasyhdistyksistä tukee mielialan kohenemista sekä tarvittaessa oikeanlaisen tuen löytymistä.