Siirry sivun sisältöön

Mitraaliläpän vuoto

Vuotava mitraali eli hiippaläppä sulkeutuu huonosti ja verta virtaa takaisin kammiosta vasempaan eteiseen. Oireina esiintyy muun muassa hengenahdistusta ja suorituskyvyn heikkenemistä.

Mitraali- eli hiippaläppä sijaitsee sydämen vasemman eteisen ja vasemman kammion välissä. Veri virtaa läpän läpi eteisestä kammion suuntaan. Mitraaliläpän vuoto johtuu läppäpurjeiden tai läpän tukirihmojen tai läppärenkaan vioittumisesta siten, että läppä ei sulkeudu täysin pitävästi vasemman kammion supistuessa. Kun läppä sulkeutuu huonosti, veri virtaa takaisin kammiosta vasempaan eteiseen.

Vasemman kammion laaja-alainen tai paikallinen supistumisvajaus voi myös johtaa läpän epätäydelliseen sulkeutumiseen. Tämä vasemman kammion vika voi aiheuttaa läppävuotoa, vaikka läppä olisi rakenteeltaan aivan normaali. Mitraaliläpän vuotoa tutkitaan ultraäänitutkimuksella, joka tehdään sekä rintakehän pinnalta että ruokatorven kautta. Tekotapa muistuttaa mahalaukun tähystystä.

Mitraaliläpän vuoto kuormittaa vasenta kammiota, joka joutuu tekemään ylimääräistä pumppaustyötä. Pitkään jatkunut ylikuormitus voi johtaa vasemman kammion vajaatoimintaan, jonka oireita ovat hengenahdistus rasituksessa ja suorituskyvyn heikentyminen.

Läppävuoto voi myös syntyä äkillisesti esimerkiksi sydämen sisäkalvon tulehduksen eli endokardiitin tai sydäninfarktin seurauksena. Oireena on nopeasti kehittynyt ja vaikea hengenahdistus, joka johtuu verentungoksesta keuhkoissa ja nesteen kertymisestä keuhkorakkuloihin (ns. keuhkopöhö).

Vaikea mitraaliläpän vuoto hoidetaan läppäleikkauksessa korjaamalla vioittuneet läpän rakenteet tai korvaamalla vuotava läppä proteesilla. Jos potilaan leikkausriski arvioidaan hyvin suureksi, voidaan määrätyissä tapauksissa tehdä läppävuotoa vähentävä katetritoimenpide.

Päivitetty 14.7.2020