Siirry sivun sisältöön

Sydämen magneettitutkimus

Sydämen magneettikuvaus antaa tarkkaa tietoa sydämen rakenteista ja toiminnasta.

Tutkimuksen tarkoitus

Kuvausta käytetään yhä useammin sydänsairauden syyn selvittelyssä, mikäli se ei ole selvinnyt ultraäänitutkimuksen ja muiden perusselvittelyiden jälkeen.

Magneettitutkimus perustuu voimakkaan magneettikentän aiheuttamiin signaaleihin kudoksesta ja sillä on hyvä erotuskyky muun muassa sydämen rakenteisiin.

Tutkimuksen kulku

Koska kuvauksessa ollaan tekemisissä voimakkaan magneettikentän kanssa, kaikki metallia sisältävät esineet kuten kellot, silmälasit, irrotettavat hammasproteesit, korut, matkapuhelimet sekä kaikki pankkikortit tulee jättää pois ennen kuvaushuoneeseen astumista.

Sydämen sisäiset metalliesineet kuten sepelvaltimoiden stentit tai tahdistinjohdot eivät ole este magneettikuvaukselle, mutta tahdistinjohdot voivat aiheuttaa häiriöitä kuvanlaatuun ja tahdistin pitää tarkastaa ennen ja jälkeen kuvauksen.

Magneettitutkimuslaite on ontto noin 2 m pitkä putki, jonka sisälle potilas asetellaan makaamaan. Putken halkaisija on 60 tai 70 cm ja se on molemmista päistä avoin, hyvin valaistu sekä ilmastoitu.

Sydämen magneettikuvauksessa annetaan useimmiten tehosteainetta, jota varten käsivarren laskimoon asetetaan kanyyli. Rintakehälle kiinnitetään EKG-kaapelit ja rinnan päälle asetetaan niin sanottu kuvauskela.

Tutkimuksen aikana kuvauslaite pitää voimakasta ääntä, jonka takia korville laitetaan kuulosuojaimet. Sydämen magneettikuvaus kestää noin 45 minuuttia ja sen jälkeen ei tarvita seurantaa.

Päivitetty 11.7.2023