Nivelrikon varsinainen syy on tuntematon. Taudin taustalla saattaa olla useita altistavia geenejä. Tutkimusten mukaan perimä näyttäisi altistavan sekä polvi- että lonkkanivelrikolle.
Muita tekijöitä nivelrikon taustalla ovat korkea ikä, ylipaino, vammat, raskas fyysinen työ, poikkeava nivelen kuormitus, nivelen virheasento ja nivelen kehityshäiriö.
Ikääntyminen usein nivelrikon syynä
Nivelrikkoa esiintyy harvoin alle 45-vuotiailla. Taudin esiintyvyys kasvaa iän myötä. 75–84-vuotiaista jopa viidennes sairastaa lonkan nivelrikkoa. 15 prosenttia tämän ikäisistä miehistä ja yli kolmannes naisista sairastaa polven nivelrikkoa.
Käden alueella nivelrikkoa esiintyy tyypillisesti peukalon tyvinivelessä ja sormien pikkunivelissä.
Nivelrikon riskitekijöistä voimme itse vaikuttaa lihavuuteen, työkuormitukseen ja nivelvammoihin. Kuva: Suomen Nivelyhdistys ry., Timo Saari
Ikääntymiseen ja geeneihimme emme voi vaikuttaa. Itse voit kuitenkin minimoida nivelrikon riskiä painonhallinnalla ja välttämällä raskasta fyysistä kuormitusta ja nivelvammoja.
Lihavuuden nivelrikkoa lisäävä vaikutus voi selittyä niveleen kohdistuvalla kuormituksella, mutta mahdollisesti myös hormonaalisilla tekijöillä. Lihavuuden on nimittäin todettu lisäävän myös käsinivelrikkoa.
Edellinen sivuSeuraava sivu