Rintasyöpäpotilaan psyykkinen jaksaminen

Syöpädiagnoosi on aina ihmiselle järkytys. Jotkut sopeutuvat asiaan helposti, toisilta asia vaatii pidempää sulattelua. Psyykkistä tukea on tarjolla monissa syövänhoitoyksiköissä.

Syöpädiagnoosi on aina ihmiselle järkytys. Jotkut sopeutuvat asiaan helposti, toisilta asia vaatii pidempää sulattelua. Ei ole tavatonta, että alkuvaiheessa potilaan valtaa epäusko, joskus viha ja katkeruuskin. Mieleen tulee monenlaisia kysymyksiä ja pelkoja. Solunsalpaajahoidon aiheuttaman kuukautisten poisjäämisen tai hormonikorvaushoidon lopettamisen myötä tapahtuva yhtäkkinen estrogeenitason romahtaminen ovat omiaan pahentamaan mielialan vaihteluita. Tuossa tilanteessa on tärkeää muistaa, että sairastuminen ei ole itse aiheutettua, erittäin suuri osa rintasyöpäpotilaista paranee kokonaan ja että mieli ei yleensä kovin pitkään jaksa kieppua vuoristoradassa, vaan tasaantuu itsestään.

Sytostaatti- ja sädehoidon jälkeenkin rintasyöpäpotilaiden elämänlaatu on usein (ohimenevästi) alentunut ja heillä esiintyy paljon vaihdevuosioireita sekä merkittävässä määrin uupumusta ja masennusta. Etenkin ensimmäinen vuosi rintasyöpädiagnoosin saamisen jälkeen on raskas, mutta sen jälkeen useimmilla elämänlaatu palautuu ennalleen. Hoitojen sivuvaikutukset (esim. lihasjäykkyys, nivelkivut, leikkausalueen kivut ja säryt) vievät helposti ajatukset mahdolliseen syövän uusiutumiseen, mikä on täysin luonnollista. Suurin osa potilaista tuntee jossain vaiheessa pelkoa. Yleensä pelko syövän uusiutumisesta vähenee itsekseen, kun hoidoista kuluu aikaa. Jos pelko tuntuu hallitsevan elämää, tarvitaan joskus lyhytkestoista terapiajaksoa.

Psyykkistä tukea on tarjolla monissa syövänhoitoyksiköissä. Näissä tuki pyritään suuntaamaan sytostaatti- tai sädehoidossa oleville potilaille tai etäpesäkkeistä tautia sairastaville. Akuutissa kriisitilanteessa syöpälääkäri voi myös tehdä potilaasta tarvittaessa lähetteen psykiatrian yksikköön. Jos hoidoista on kulunut jo enemmän aikaa, psyyken ongelmiin otetaan ensisijaisesti kantaa oman terveysaseman ja työterveyshuollon toimesta.

Masennusta tai ahdistusta voidaan hoitaa keskustelutuen tai terapian rinnalla tarvittaessa lääkehoidolla. Serotoniinin takaisinotonestäjä -lääkityksen yleiset käyttöaiheet ovat masennus, ahdistus ja paniikkihäiriö, syöpäpotilailla myös vaihdevuosioireet ja estrogeenin tason laskusta johtuvat mielialan heittelyt. Masennuslääkitystä on tarkoitus jatkaa 4–6 kuukautta sen jälkeen, kun oireet ovat helpottaneet. Uniongelmat rintasyöpähoidon aikana ja sen jälkeen ovat erittäin yleisiä. Tilapäisesti voidaan käyttää nukahtamislääkkeitä ja pidempivaikutteisia väsyttäviä lääkkeitä, mutta ensisijaisesti pyritään unettomuuden hoitoon lääkkeettömin keinoin. Pitkässä käytössä uni- ja rauhoittavat lääkkeet aiheuttavat sekä fyysistä että psyykkistä riippuvuutta.

Rintasyöpään sairastuminen pysäyttää monet ihmiset miettimään, mikä elämässä on tärkeintä. Kannattaa lisätä niiden asioiden tekemistä, jotka tukevat omaa psyykkistä jaksamista ja hoidoista toipumista. Yleensä potilas on itse oman elämänsä paras asiantuntija ja osaa tehdä korjausliikkeitä ilman ulkopuolista apua.

elämänlaatu; psyykkinen tuki; psyykkinen jaksaminen; rintasyöpäpotilas

Kyllä

Päivitetty  11.7.2022