Nivelreuman lääkehoito

​​Nivelreuman hoitotavoite on nopea ja pysyvä remissio.

Nivelreuma pyritään saamaan oireettomaksi (=remissioon) nopeasti. Sen vuoksi turvonneet nivelet paikallishoidetaan pitkävaikutteisella glukokortikoidilla. Isoista nivelistä imetään ylimääräinen neste pois ennen paikallishoitoa.

Yhdistelmähoito useammalla lääkkeellä on tehokasta

Nivelreuman aloituslääkkeeksi suomalainen Käypä hoito (2015) suosittaa metotreksaatin, sulfasalatsiinin ja hydroksiklorokiinin yhdistelmää. Metotreksaatti on yhdistelmähoidon keskeisin lääke. Ihon alle annostelu parantaa lääkkeen biologista hyötyosuutta, tehoa ja nopeutta tabletteihin verrattuna. Hoito voidaan aloittaa ylläpitoannoksella (15 - 25 mg kerran viikossa). Tukilääkkeenä käytetään foolihappoa 5 mg viikossa. Pahoinvointilääkettä otetaan tarvittaessa. Pieniannoksinen prednisoloni (5–7,5 mg aamuisin) voidaan aloittaa muutaman kuukauden ajaksi, etenkin jos potilaalla on polymyalgisia oireita.

Nivelreuman alkuhoito, jos metotreksaattia ei voi käyttää

Jos metotreksaatti on vasta-aiheinen esimerkiksi munuaisten vajaatoiminnan vuoksi ja reumatulehdus on selvästi aktiivinen, on käytettävä muuta tehokasta reumalääkettä. Tällöin harkinnan mukaan ensimmäisenä reumalääkkeenä voidaan aloittaa biologinen lääke tai januskinaasin (JAK)-estäjä. Myös leflunomidia voidaan harkita riippuen munuaisten vajaatoiminnan vaikeudesta.

Biologista lääkettä sertolitsumabibegolia voidaan antaa turvallisesti raskauden ja imetyksen ajan.

Hoidon tehon seuranta

Hoidon teho arvioidaan ensimmäisen kerran 3 kk seurantakäynnillä, jolloin taudin pitäisi olla remissiossa. Jos yhdistelmähoidon teho on riittämätön tai potilas ei ole pystynyt käyttämään metotreksaattia riittävällä annoksella, käynnistetään biologien lääke tai JAK-estäjä, joiden rinnalla jatketaan metotreksaattio, jos mahdollista. Remission pysyvyyttä seurataan jatkossa hoitopolku –mallin mukaisesti reumapoliklinikan ja perusterveydenhuollon yhteistyönä. Reumalääkitykseen liittyvät seurantakokeet otetaan ja tulkitaan alkuvaiheen jälkeen perusterveydenhuollossa.

Voiko reumalääkkeet lopettaa?

Reumalääkkeiden käyttöä jatketaan usein vuosia tai vuosikymmeniä, koska nivelreumapotilaista vain 10-15 % pääsee pitkäaikaiseen lääkkeettömään remissioon. Jos reuma on ollut vuosia oireeton. Reumalääkitystä voidaan vähitellen keventää. Jos tauti aktivoituu reumalääkkeen vähentämisen tai lopetuksen jälkeen, potilaan on tise osattava välittömästä palata siihen lääkeannokseen, jolla nivelreuma oli rauhallinen (=remissiossa).

KELA:n lääkekorvaus

Hoidon alkuvaiheessa reumalääkäri tekee SvB-todistuksen Kelalle lääkekorvauksia varten. Mahdollista biologisen lääkkeen tai JAK-estäjän korvattavuutta varten tarvitaan erillinen lausunto.

Nivelreumapotilaan luuston terveys

Riittävä D- vitamiinin ja kalsiumin saanti on tärkeää. Verikokeesta mitattuna D-vitamiinin tavoitetaso on noin 80 nmol/l; D-vitamiinilisä annostellaan tavoitteen ylläpitämiseksi. Kalsiumia tarvitaan keskimäärin 1000 mg vuorokaudessa; ikääntyminen, glukokortikoidihoito ja osteoporoosi lisäävät tarvetta. Jos ruokavaliossa ei ole riittävästi kalsiumia, suositellaan käyttämään kalkkitabletteja.

Päivitetty  15.2.2023

Kyllä