Tietoa Raynayd'n ilmiöstä eli valkosormisuusoireesta

Raynaud’n ilmiö on yleensä hyvänlaatuinen tila, jossa jokin ulkoinen tekijä laukaisee erityisesti sormien verenkiertohäiriön.

Käsi jossa osa sormista on toisia vaaleampia

Raynaud’n ilmiön oireena sormet menevät ensin valkoisiksi, sitten sinisiksi ja lopuksi helakan punaisiksi. Raynayd'n ilmiössä sormien väri saattaa muuttua useita kertoja.

Raynaud’n ilmiön eli valkosormisuuden on kuvannut ensimmäisen kerran ranskalainen Maurice Raynaud vuonna 1862. Ilmiöllä on monta nimeä kuten Raynaud’n oireyhtymä, Raynaudin oire ja Raynaudin tauti.

Raynaud'n ilmiö on varsin yleinen. Väestössä sen esiintyvyys on noin 3- 5 prosentilla, mutta nuorista naisista sitä esiintyy jopa yli 20 prosentilla. Raynaud'n oiretta esiintyy kaikissa ikäryhmissä, naisilla moninkertaisesti verrattuna miehiin.

  • Ilmiölle on tyypillistä, että potilas on erityisen herkkä kylmälle. Kylmässä ilmaantuu kohtauksittainen sormien tai varpaiden kalpeus, sinerrys, ja lopulta punoitus (”tricolor”).
  • Oiretta voi esiintyä muuallakin ihossa, kuten nenän ympäristössä ja nännien iholla.
  • Jos taustalla on jokin reumaattinen sairaus kuten skleroderma, oireita voi esiintyä myös keuhkoissa, munuaisissa, ruoansulatuskanavassa ja sepelvaltimoissa.

Raynaud’n ilmiön luokittelu

Ilmiö luokitellaan tavallisesti primaariin eli itsenäiseen oireeseen ja sekundaariseen, jolloin se ilmenee jonkin sairauden kuten skleroderman, SLE:n tai Sjögrenin oireyhtymän yhteydessä.

  • Primaarinen Raynaud’n ilmiö alkaa usein teini-iässä mutta harvoin enää yli 30-vuotiaana. Oire on tyypillisesti symmetrinen esimerkiksi molemmissa käsissä. Sitä voi esiintyä varsinkin potilaan naispuolisilla sukulaisilla. Veren tulehdusarvot ovat normaalit, eikä autovasta-aineita kuten tuma-vasta-aineita ilmene.
  • Sekundaarinen Raynaud’n ilmiö liittyy moniin systeemisiin sairauksiin, ja se alkaa tavallisesti 30-40-vuotiaana. Tässä muodossa voidaan todeta perussairauteen liittyviä poikkeavuuksia kuten sentromeerivasta-aineita sklerodermassa.
  • Erilaiset mekaaniset syyt kuten tärinä voivat olla Raynaud’n ilmiön taustalla ja aiheuttaa esimerkiksi tärinätaudin.
  • Raynaud’n ilmiötä voi esiintyä myös migreenin sekä joidenkin syöpä- ja aineenvaihduntasairauksien yhteydessä.
  • Betasalpaajalääkitykseen ja hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käyttöön voi liittyä Raynaud’n ilmiötä.

Päivitetty  7.4.2022

Kyllä