Sjögrenin syndrooman hoito

Sjögrenin syndrooman oireiden hoito on yksilöllistä ja oireenmukaista. Tauti ei useinkaan vaadi reumalääkehoitoa.

Tässä osiossa on esitelty pääpiirteittäin eri oireiden hoitolinjat. Voit tutustua tarkemmin silmä- ja suuoireiden hoitoon erillisissä osioissa. Suurella osalla Sjögrenin syndroomaa sairastavista potilaista taudinkuva on lievä eikä vaadi reumalääkitystä.

Kuivuusoireiden hoito

Kuivuusoireita voidaan hoitaa oleskeluympäristöä sopeuttamalla, paikallishoidolla tai tablettilääkityksellä. Kuivuusoireet voivat olla lieviä tai hyvin vaikeita. Lievissä oireissa kostuttavat paikallishoidot riittävät. Vaikeammissa oireissa voidaan joutua arvioimaan hoitoa erikoissairaanhoidossa. Perinteisillä reumalääkkeillä ei ole todettu juurikaan tehoa kuivuusoireisiin.

Ympäristöstä tulee mahdollisuuksien mukaan poistaa kuivuusoireita pahentavat tekijät. Silmien kuivuusoireita voivat lisätä mm. huonosti suunnatut valot, liian ylhäällä oleva näyttöpäätteen paikka, ilmastointi, pöly ja piilolinssit. Suun kuivuusoireita voivat pahentaa mm. erilaiset lääkkeet, hormonaalinen tilanne, dehydraatio eli kuivuminen, voimakkaasti maustettu ruoka, alkoholi, tupakka ja psyykkiset tekijät.

Silmien kostutukseen käytetään kostutustippoja ja silmävoiteita. Silmien suojaus vedolta esimerkiksi automatkoilla ja suojalasien käyttö saattavat myös auttaa oireiden hallinnassa.

Suun kuivuutta voidaan helpottaa kuivan suun paikallishoitovalmisteilla. Myös ksylitolipurukumin pureskelusta voi olla apua. Säännölliset hammaslääkärissä ja suuhygienistillä käynnit ovat tärkeitä, sillä alentunut syljen eritys altistaa hampaita reikiintymiselle.

Emättimen limakalvojen kuivumisen hoitoon käytetään liukastusvoiteita ja paikallista estrogeenihoitoa. Kuivan ihonhoitoon käytetään kosteuttavia voiteita.

Yleisoireiden hoito

Sjögrenin syndrooman yleisoireiden hoito toteutetaan yksilöllisesti. Nivelkipujen hoitoon käytetään ensisijaisesti tulehduskipulääkkeitä. Reumalääkkeistä niveltulehduksia hoidetaan hydroksiklorokiinillä ja tarvittaessa matala-annoksisella glukokortikoidihoidolla. Pitkittyviä niveltulehduksia voidaan hoitaa muillakin reumalääkärin toimesta tarvittaessa reumalääkkeillä kuten metotreksaatilla.

Valkosormisuusoireen hoidossa sormien ja varpaiden pitäminen lämpiminä on keskeistä, samoin tupakoinnin välttäminen. Tarvittaessa käytetään verisuonia laajentavia lääkkeitä, joista yleisin on pitkävaikutteinen kalsiumsalpaaja.

Nykysuosituksena on huolehtia myös riittävästä D-vitamiinin saannista.

Mikäli Sjögrenin syndroomaa sairastavalla on sisäelinoireita, kuten keuhko- tai munuaisoireita, lihastulehdusta, neurologisia oireita tai verisuonitulehduksia, käytetään hoidossa tarvittaessa glukokortikoideja suuremmilla annoksilla ja solunsalpaajalääkkeitä ja erityistilanteissa biologisia hoitoja. Silloin hoito tapahtuu erikoissairaanhoidossa.

Päivitetty  7.4.2022

Kyllä