Jättisoluarteriitin hoito

Jättisoluarteriittia hoidetaan kortisonilääkityksellä ja joskus myös muilla lääkkeillä. Oireet lievittyvät yleensä nopeasti ja hyvin kortisonihoidolla.

Jättisoluarteriitin oireet lievittyvät yleensä nopeasti ja hyvin glukokortikoidilla (kortisonilla), joka aloitetaan päivystysluontoisesti jo ennen diagnoosin varmistumista. Alkuannoksen on oltava suuri, tavallisesti 40‒ 60 mg prednisolonia tai prednisonia päivässä. Mikäli näön menetys uhkaa, käytetään alkuhoitona jättiannoksia metyyliprednisolonia laskimonsisäisesti.

Glukokortikoidihoito pidetään suurena muutaman viikon ajan, jonka jälkeen sitä pienennetään asteittain oireita ja veren tulehdusarvoja seuraten. Joskus glukokortikoidilääkitystä joudutaan hetkellisesti nostamaan, mikäli annoslaskun yhteydessä ilmenee oireita tai löydöksiä tulehduksen uusimisesta. Tietyille potilaille voidaan harkita biologista lääkettä eli IL-6 reseptorisalpaaja tosilitsumabia. Seuranta tapahtuu erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyönä. Glukokortikoidihoito ja muu hoito kestävät tavallisesti vähintään 2 vuotta. Sen aikana on tärkeää huolehtia asianmukaisesta vatsansuojalääkityksestä ja luukadon estolääkityksestä sekä kiinnittää huomiota muihin glukokortikoidihoitoon liittyviin mahdollisiin haittavaikutuksiin.

Päivitetty  16.6.2022

Kyllä