Luusarkooman seuranta ja ennuste

Matalan graduksen osteosarkoomia seurataan yleensä kirurgian yksikössä. Paikallisen uusiutuman mahdollisuus on olemassa, josta syystä magneettitutkimukset ovat seurannassa tärkeässä osassa. Etäpesäkkeet ovat näissä kasvaimissa harvinaisia.

Korkean graduksen osteosarkoomia seurataan syöpätautien klinikassa. Näissä taudeissa uusiutuminen tulee useimmiten keuhkoetäpesäkkeinä, joten keuhkokuva on tärkeä apu seurantakäynneillä. Uusiutumisen lisäksi käynneillä seurataan ja hoidetaan solunsalpaajahoitojen myöhäishaittoja. Tavallisimmin uusiutumat tulevat viiden vuoden sisään. Mikäli tämä aika menee ongelmitta, voidaan seurantakäyntejä harventaa tai lopettaa.

Nykyaikaisella hoidolla alle 40-vuotiaista potilaista elossa on kolmen vuoden päästä 60-70 %. Raajojen kasvaimissa ennuste on parempi kuin lantion alueen osteosarkoomissa. Myös osteosarkoomissa kasvaimen koko sekä solunsalpaajille tullut hoitovaste ovat ennustetekijöitä sijainnin lisäksi.

Ewingin sarkooman ennuste riippuu lähtötilanteesta. Mikäli etäpesäkkeitä ei ole, viiden vuoden päästä elossa on 75 %. Mikäli etäpesäkkeitä on, viiden vuoden päästä elossa on noin 50 % riippuen hoitovasteesta ja etäpesäkkeiden paikasta.

Edellinen sivuOsion alkuun

 

Kyllä

Päivitetty  16.11.2018