Gå till sidans innehåll

Behandling av svullnad

Kompressionsbehandling är den viktigaste metoden för att förebygga och behandla ödematösa sår.

Före kompressionsbehandlingen ska läkaren säkerställa att venerna har tillräckligt god cirkulation. Kompressionsbehandlingen kan genomföras med stödförband och med medicinska kompressionsstrumpor som mäts ut av en yrkesperson. Storleken, formen och typen väljs ut individuellt i en specialbutik. Stödstrumpor som man köper till exempel på en stormarknad är inte lämpliga för ändamålet.

Ibland kan man komplettera kompressionsbehandlingen med tryckbehandling, om man inte får tillräcklig respons med enbart förband eller kompressionsstrumpor eller om de är kontraindicerade.

Tryckbehandling kan användas som ett komplement till kompressionsbehandling i enskilda fall.

Diskutera gärna utmaningarna med kompressionsbehandling med en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Det är viktigt att man inte ställer in behandlingen på grund av utmaningarna, utan att man tillsammans försöker hitta en lösning på hur man kan genomföra den. Det finns ett brett utbud av strumpor med bland annat olika material, med dragkedja och med två lager. Det finns också en mängd olika hjälpmedel för att få på sig strumporna.

Återfall av ödematösa sår

Man uppskattar att upp till 70 procent av ödematösa sår återkommer inom tre månader. Det beror ofta på att man har avslutat kompressionsbehandlingen. Det är viktigt att fortsätta följa anvisningarna som man fått av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården om att fortsätta kompressionsbehandlingen. Livslång kompressionsbehandling kan vara en garanti för att kunna leva ”sårfritt resten av livet”.

Uppdaterad 24.5.2021