Gå till sidans innehåll

Metoder för behandling av svullnad

Man kan behandla svullnaden genom att regelbundet använda stödförband eller medicinska kompressionsstrumpor, ha benen i höjdläge och motionera.

Promenader eller annan motion flera gånger om dagen aktiverar vadmuskeln och gör det enklare för det venösa blodet att pumpa tillbaka till hjärtat. Du kan också aktivera vadmuskeln genom att sträcka ut och böja fotleden, till exempel genom att resa dig på tå flera gånger i rad. Du bör undvika att sitta och stå länge, då det orsakar ett tryck i venerna och skadar venklaffarna.

Att ha benet i höjdläge innebär att du håller benet ovanför hjärtat flera gånger om dagen för att underlätta returflödet i venerna. Under det första dygnet av behandlingen som görs för att förhindra svullnad ska du ha benet i höjdläge om det är mycket svullet och såret vätskar kraftigt.

Övervikt som orsakar svullna ben ökar trycket på venerna och skadar venklaffarna.

Svullnad skadar hudens normala funktion, vilket gör att huden blir irriterad och torr lättare än vanligt. Undvik hudirriterande produkter och smörj huden dagligen.

Vid periodisk kompressionsbehandling sätter man en kompressionspåse som är kopplad till en maskin på benet för att skapa ett böljande tryck från foten till ändan av benet. Efter en övervägning ges denna behandling i början när man förebygger svullnad för att snabbare få bort svullnaden.

Uppdaterad 31.5.2021