Gå till sidans innehåll

Hudvård hos sårpatienter

Huden är människans största organ. Hudvård med bassalvor och medicinska salvor är ett viktigt delområde även inom sårvård. Utslag kan i värsta fall orsaka hudskador och sår på huden.

För att förhindra att huden blir torr ska du undvika långa varma duschar och till exempel att borsta huden med grova redskap. Om du har torr hud bör du använda bassalva istället för rengöringskräm eller tvål för att tvätta armhålorna, intimområdena och håret.

Applicera en oparfymerad bassalva medhårs på hela huden efter duschen för att undvika hårsäcksinflammation. Använd helst oparfymerade salvor, eftersom speciellt venösa sår medför en ökad risk att utveckla allergi mot vårdande produkter, bland annat parfymer.

Det är lika viktigt att sköta om huden runt såret som själva såret. Det finns ofta hudförändringar runt till exempel venösa sår, som utslag och förhårdnader i den subkutana vävnaden. Dessa förändringar kan behandlas med en medicinsk salva som ordinerats av läkare (t.ex. kortikosteroid- eller takrolimussalva). Det är viktigt att du följer vårdanvisningarna noga och inte är rädd för att använda medicinska salvor enligt instruktionerna.

Om du har diabetes ska du vara extra noga med huden på fötterna och undersöka dem dagligen.

Tvätta huden mellan tårna varje dag och torka den noggrant. Om du upptäcker symtom på fotsvamp, som intertrigo, rodnad eller sprickor mellan tårna kan du i första hand prova receptfria läkemedelspuder- eller salvor för fotsvamp från apoteket. Uppsök läkare om problemet inte försvinner. Noggrann behandling och förebyggande av fotsvamp är speciellt viktigt bland diabetiker och personer med rosfeber på benet.

Uppdaterad 24.5.2021