Siirry sivun sisältöön

Ihon hoito haavaa sairastavalla potilaalla

Iho on ihmisen suurin elin. Ihonhoito perus- ja lääkevoiteineen on tärkeä osa-alue myös haavanhoidossa. Ihottuma voi tehdä ihorikkoa ja haavauttaa ihoa pahimmillaan.

Ihon kuivuuden estämiseksi tulee välttää pitkiä kuumia suihkuja ja esimerkiksi ihon harjaamista karkealla välineellä. Mikäli kärsit ihon kuivuudesta, on suositeltavaa käyttää perusvoidetta pesunesteen tai saippuan sijasta kainaloiden, intiimialueiden ja hiusten pesuun.

Suihkun jälkeen levitetään koko iholle hajustamaton perusvoide myötäkarvaan karvatupentulehduksen ehkäisemiseksi. Hajustamattomia voiteita suositellaan käytettäväksi, sillä erityisesti laskimoperäisiin haavoihin liittyy kohonnut allergisoitumisen riski hoitotuotteille, muun muassa hajusteille.

Haavaa ympäröivän ihon hoito on yhtä tärkeää kuin itse haavan hoito. Usein esimerkiksi laskimoperäisen haavan ympäristössä on ihomuutoksia, kuten ihottumaa ja ihonalaiskudoksen kovettumista. Näitä muutoksia voidaan hoitaa lääkärin määräämällä lääkevoiteella (esim. kortikosteroidi- tai takrolimuusivoide). On tärkeää noudattaa tarkasti hoito-ohjeita, eikä lääkevoiteiden ohjattua käyttöä tule pelätä.

Jos sinulla on diabetes, on jalkojen ihon kuntoon kiinnitettävä erityistä huomiota, ja jalat tulee tarkistaa päivittäin.

Varpaiden välit tulee pestä päivittäin ja kuivata huolellisesti. Mikäli huomaat jalkasilsan oireita, kuten hautumaa, punoitusta tai rikkonaisuutta varvasväleissä, voi ensiapuna kokeilla apteekista reseptivapaasti saatavia jalkasienen hoitoon tarkoitettuja lääkepuutereita tai -voiteita. Jatkuvassa ongelmassa tulee kääntyä lääkärin puoleen. Jalkasilsan huolellinen hoito ja ennaltaehkäisy ovat tärkeitä erityisesti diabeetikoilla ja alaraajan ruusutulehduksen sairastaneilla.

Päivitetty 24.5.2021