Siirry sivun sisältöön

Diabeettisen jalkahaavan kevennyshoito

Kevennysapuvälineitä ovat esimerkiksi yksilölliset pohjalliset ja jalkineet, tuet, proteesit, kyynärsauvat ja pyörätuoli. Näiden myöntäminen perustuu yksilölliseen tarvehankintaan.

Yksilöllisiä pohjallisia tarvitaan jalkahaavojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Pohjallisten hankinnassa neuvoo asiantuntija, joka tuntee jalan toiminnalliset ja rakenteelliset ongelmat ja niistä aiheutuvat kuormitusmuutokset. Asiantuntijan tulee tietää, milloin kevennykseksi riittää ns. valmispohjallinen, johon lisäkevennyksillä saadaan riittävä jalkapohjaa suojaava vaikutus.

Valmispohjalliset saattavat hyvinkin riittää aluksi, mutta esimerkiksi jalan haavautumisen jälkeen syntyneet toiminnalliset ja rakenteelliset ongelmat saattavat vaatia yksilöllisemmin rakennetun pohjallisen. Diabetesta sairastavan pohjallisia rakennettaessa korostuu iskunvaimennus ja jalkapohjaan tulevan kuormituksen tasaaminen.

Jalkineen hankintaan tarvitaan apua asiantuntijalta, joka tuntee jalan toiminnalliset ja rakenteelliset ongelmat ja jalkahaavaan johtaneet syyt. Asiantuntijan tulee tunnistaa, milloin tavallinen kenkä ei riitä ja mikä silloin tulee vaihtoehdoksi.

Suurin osa löytää jalkineet tavallisesta kenkäkaupasta, normaaleista jalkinemallistoista. Omat yksilölliset pohjalliset voivat näihin myös sopia, jos kenkien lestin laajuus ja kärjen korkeus riittävät.

Erityiskenkiä, joissa on hyvin tilaa pohjallisille ja joita ammattilainen pystyy paremmin muokkaamaan, voi ostaa kenkien erikoisliikkeiden ja ortopedisiä apuvälineitä valmistavien pajojen lisäksi myös monista tavallisista kenkäkaupoista.

Tehdasvalmisteisia mittajalkineita löytyy esimerkiksi ortopedisiä apuvälineitä valmistavista pajoista. Niissä on erilaisia lestivaihtoehtoja sekä tilaa ja tukea ongelmajaloille ja -varpaille.

Kun tehdasvalmisteisten kenkien lestit, muodot ja mallit eivät riitä, jalkineenvalmistaja tekee yksilölliset erityiskengät käsityönä jalan mittojen mukaan.

Päivitetty 25.5.2021