Siirry sivun sisältöön

Jalkahaavan riskiluokka 3

Jalkahaavan riskiluokassa 3 on suojaavan tunnon puutos tai heikentynyt verenkierto ja jos on tai on ollut aikaisemmin jalkahaava.

Tähän ryhmään kuuluvat myös ne, joille on tehty amputaatio sekä vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavat. Riski pitkäaikaiseen diabeteksen jalkahaavaan on yli kymmenkertainen.

Toimintaohjeet riskiluokkaan 3 kuuluville:

  • Haavan uusiutumisen riski on suuri. Ellet tiedä, selvitä yhdessä ammattilaisen kanssa, mitkä olivat ne syyt, jotka johtivat aikaisempaan haavaan tai amputaatioon.

  • Jalkojen omahoidosta huolehtiminen ja päivittäinen jalkojen tutkiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

  • Lisäsairauksien etenemisen estäminen on mahdollista hyvällä diabeteksen hoidolla ja pitämällä verensokerin lisäksi verenpaine ja veren kolesteroli kunnossa ja lopettamalla mahdollinen tupakointi.

  • Haavan umpeutumisen tai amputaation jälkeen kävelyysi, jalkojen rakenteeseen ja nivelten toimintaan on voinut tulla huomattavia muutoksia. Näiden vuoksi tarvitset mahdollisesti erilaisia apuvälineitä, kuten yksilöllisiä pohjallisia ja varpaiden asennon korjaajia ja suojia. Muutostarpeet jalkineisiin tai erityisjalkineiden tarve on mahdollista.

  • Tarvitset jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan säännöllistä seurantaa. Käyntien määrä riippuu jalkaongelmien laadusta ja siitä, miten pystyt itse huolehtimaan jaloistasi.

Päivitetty 2.9.2020