Siirry sivun sisältöön

Akuutin haavan aukeaminen

Haava on parantunut, kun ihon solut ovat kasvaneet vaurioituneen alueen yli, eli iho on silloin epitelisoitunut.

Ihon pintaa syvemmällä olevan haavan sidekudoksen muokkaantuminen kestää vielä pitkään, noin 6–7 viikkoa, ja arven lopullinen kypsyminen jopa pari vuotta. Alkuvaiheessa haavan parantumista tukevat ompeleet, jotka poistetaan haavan paikasta, koosta ja potilaasta riippuen 5–21 vuorokauden kuluessa. Tällöin keskimääräinen parantumisprosessi on siinä vaiheessa, että kudos pysyy yhtenäisenä ilman tikkien antamaa tukea.

Jos ihonsisäisiä ompeleita on käytetty, niitä ei poisteta, vaan ne sulavat pikkuhiljaa kudoksessa. Ihon pinnan alla sulavien ompeleiden solmujen kohdalla voi esiintyä pieni aukile, lievää punoitusta ja kudoseritystä, joka ei tarkoita haavatulehdusta.

Tilanne laukeaa pääsääntöisesti kyseisen ompeleen poistamisella. Haavan uudelleen aukeaminen voi johtua haavaan kohdistuneesta kiristyksestä, turvotuksesta, haavan reunojen verenkierron vajavaisuudesta tai alla olevasta tulehduksesta. Nämä voivat yksin tai yhdessä estää tai keskeyttää haavan paranemisprosessin.

Uudelleen auennutta haavaa hoidetaan pääsääntöisesti ilman uutta kiinniompelua. Aukeamisen syy selvitetään, jotta paranemisprosessi voi jatkua. Mikäli auennut alue on laaja, voidaan tapauskohtaisesti päätyä kirurgiseen uudelleen sulkuun käyttäen plastiikkakirurgisia korjausmahdollisuuksia.

Epitelisaatiolla tarkoitetaan uudisihon kasvua.

Päivitetty 24.5.2021