Turvotuksen hoito

Kompressiohoito on tärkein hoitomenetelmä turvotuksesta johtuvan haavan ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Ennen kompressiohoitoa lääkärin tulee varmistaa, että valtimoverenkierto on riittävä. Kompressiohoitoa voidaan toteuttaa tukisidoksilla ja ammattilaisen mittaamilla lääkinnällisillä hoitosukilla, joiden koko, muoto ja tyyppi valitaan yksilöllisesti erikoisliikkeissä. Tarkoitukseen eivät sovellu esimerkiksi marketeista saatavat lentosukat.

Painepuristushoitoa voidaan joskus käyttää kompressiohoidon tukena, mikäli pelkillä sidoksilla tai hoitosukilla ei saada riittävää hoitovastetta; tai ne ovat vasta-aiheisia.

Painepuristushoitoa voidaan käyttää kompressiohoidon tukena yksittäisissä tapauksissa.

Kompressiohoidon haasteista on syytä keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. On tärkeää, että hoito ei lopu haasteisiin, vaan että etsitään yhdessä ratkaisu hoidon toteuttamiseen. Sukkavalikoima on laaja; tarjolla on muun muassa erilaisia materiaaleja, vetoketjullisia sukkia ja 2-kerrossukkia. Myös sukan pukemiseen on tarjolla monenlaisia apuvälineitä.

Turvotusperäisen haavan uusiutuminen

On arvioitu, että jopa 70 prosenttia turvotuksesta johtuvista haavoista uusiutuu 3 kuukauden sisällä. Uusiutuminen johtuu yleensä kompressiohoidon lopettamisesta. Terveydenhuollon ammattilaisen ohjeiden noudattaminen kompressiohoidon jatkumisesta on tärkeää. Koko elämän jatkuva kompressiohoito voi taata ”haavattoman loppuelämän”.

Päivitetty  24.5.2021

Kyllä