Siirry sivun sisältöön

Valtimoverenkierron tutkiminen

Valtimoverenkierto arvioidaan, jos on epäily valtimohaavasta. Pulssien ja verenpaineen tutkimukset voivat johtaa kiireelliseen verisuonikirurgin arvioon.

Huonosti paranevien haavojen vuoksi on syytä hakeutua hoitoon, eikä haavoja saa jäädä hoitamaan itsekseen. Ensin hakeudutaan terveyskeskuslääkärin, kotihoidon lääkärin tai yksityispuolen lääkärin vastaanotolle ja sitä kautta arvioidaan erikoissairaanhoidon tarve.

Huonon verenkierron mahdollisuus tulee ottaa huomioon kaikissa polven alapuolisissa huonosti paranevissa haavoissa.

Tyypillisimmillään valtimohaava kehittää mustaa katetta ja haava laajenee ja syvenee paikallishoidosta huolimatta.

Bakteeritulehdus yhdessä huonon verenkierron kanssa voi aiheuttaa tilanteen nopean huononemisen.

Katso aiheeseen liittyvä kuva. Kuva saattaa aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Verenkierto on syytä arvioida jokaiselta alaraajahaavapotilaalta. Valtimoverenkiertoa voidaan tutkia alaraajojen sykepalpaatiolla eli pulssien tunnustelulla sekä ABI-mittauksella eli nilkkaolkavarsipainetutkimuksella. Jos valtimopulssit jalkaterissä eivät tunnu tai nilkka-olkavarsipainemittauksen arvo (ns. ABI-arvo) on alle 0,9, on syytä tehdä kiireellinen lähete verisuonikirurgin arvioon.

Valtimoiden tutkimukset erikoissairaanhoidossa

Verisuonikirurgian poliklinikalla tehdään mittauksia, kuten nilkka- ja varvaspainemittaukset. Mahdollisia jatkotutkimuksia ovat magneettitutkimus, tietokonekerroskuvaus ja ultraääni. Näiden tutkimusten avulla voidaan suunnitella verenkiertoa parantavia toimenpiteitä.

Päivitetty 24.5.2021