Siirry sivun sisältöön

Painehaavan hoito

Painehaavan ensisijainen hoito on paineen poisto. Kaikki painehaavan ennaltaehkäisyn keinot kuuluvat painehaavan hoitoon.

Aiemmin sairastettu, jo parantunutkin painehaava, lisää riskiä saada uusi painehaava. Erityisesti liikuntarajoitteisilla potilailla parantumisen jälkeinen hoito on uuden painehaavan ennaltaehkäisyä.

Pinnallisimmat painehaavat paranevat paineen poistolla ja paikallisella haavahoidolla.

Jos näistä toimenpiteistä huolimatta painehaava ei osoita parantumisen merkkejä, on hyvä ottaa asia esille oman terveyskeskuksen lääkärin, kotihoitajan tai haavahoitajan kanssa ja tarvittaessa tätä kautta saada lähete erikoissairaanhoidon haavakeskukseen.

Syvemmät haavat, joissa on tapahtunut jo kudostuhoa, voidaan joutua puhdistamaan paikallishoidon lisäksi leikkauksella. Myöhemmässä vaiheessa painehaava saatetaan joutua korjaamaan plastiikkakirurgisella leikkauksella, kun ensin painetta aiheuttava ulkoinen syy on poistettu ja potilaan peruskunto saatettu mahdollisimman hyväksi.

Antibioottihoitoa tarvitaan vain, jos haava on tulehtunut. Turha antibioottihoito aikaansaa vastustuskykyisiä bakteerikantoja eikä hyödytä potilasta.

Päivitetty 24.5.2021