Painehaavan hoito

Painehaavan ensisijainen hoito on paineen poisto. Kaikki painehaavan ennaltaehkäisyn keinot kuuluvat painehaavan hoitoon.

Aiemmin sairastettu, jo parantunutkin painehaava, lisää riskiä saada uusi painehaava. Erityisesti liikuntarajoitteisilla potilailla parantumisen jälkeinen hoito on uuden painehaavan ennaltaehkäisyä.

Haitarin otsikkotaso2
Pinnalliset painehaavat

Pinnallisimmat painehaavat paranevat paineen poistolla ja paikallisella haavahoidolla.

Jos näistä toimenpiteistä huolimatta painehaava ei osoita parantumisen merkkejä, on hyvä ottaa asia esille oman terveyskeskuksen lääkärin, kotihoitajan tai haavahoitajan kanssa ja tarvittaessa tätä kautta saada lähete erikoissairaanhoidon haavakeskukseen.

Syvemmät painehaavat

Syvemmät haavat, joissa on tapahtunut jo kudostuhoa, voidaan joutua puhdistamaan paikallishoidon lisäksi leikkauksella. Myöhemmässä vaiheessa painehaava saatetaan joutua korjaamaan plastiikkakirurgisella leikkauksella, kun ensin painetta aiheuttava ulkoinen syy on poistettu ja potilaan peruskunto saatettu mahdollisimman hyväksi.

Antibioottihoito

Antibioottihoitoa tarvitaan vain, jos haava on tulehtunut. Turha antibioottihoito aikaansaa vastustuskykyisiä bakteerikantoja eikä hyödytä potilasta.

Jos painehaavapotilaalla on tulehdukseen liittyviä yleisoireita, kuten kuumetta, haava-alueen lisääntyvää punoitusta tai kipua, haava laajenee, eritys lisääntyy tai alkaa haista, on hoitoon hakeuduttava nopeasti.

 

Kyllä

Päivitetty  24.5.2021