Siirry sivun sisältöön

Jalkahaavan riskiluokka 2

Riskiluokassa 2 suojaava tunto puuttuu ja alaraajassa on valtimotauti tai jompaan kumpaan liittyy jalkojen rakenteellisia tai nivelten toiminnallisia muutoksia.

Jos sinulla on todettu jaloissasi tunnon ja verenkierron heikentymistä tai jaloissasi on tunnon heikentymisen tai verenkierron heikentymisen lisäksi muutoksia jalkojen rakenteessa tai nivelten toiminnassa, kuulut jalkahaavan riskiluokkaan 2. Riskisi diabeteksen jalkahaavaan on viisinkertainen.

Toimintaohjeet riskiluokkaan 2 kuuluville:

  • Jalkojen omahoidosta huolehtiminen ja päivittäinen jalkojen tutkiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, sillä jalkojesi haavautumisriski on suuri.

  • Jalkojen tilanne tulisi tarkistaa jokaisella seurantakäynnillä.

  • Lisäsairauksien etenemisen estäminen on mahdollista hyvällä diabeteksen hoidolla ja pitämällä verensokerin lisäksi verenpaine ja veren kolesteroli kunnossa ja lopettamalla mahdollinen tupakointi.

  • Jalkojen rakenteellisten ja toiminnallisten ongelmien vuoksi saatat tarvita apuvälineitä, kuten yksilöllisiä pohjallisia ja varpaiden asennon korjaajia ja suojia. Muutostarpeet jalkineisiin tai erityisjalkineiden tarve on mahdollista.

  • Tarvitset jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan säännöllistä seurantaa. Käyntien määrä riippuu jalkaongelmien laadusta ja siitä, miten pystyt itse huolehtimaan jaloistasi.

Päivitetty 2.9.2020