Diabeettisen jalkahaavan asiantuntijahoito

Jos diabetesta sairastavan jalkoihin tulee haava, joka ei parissa päivässä osoita paranemisen merkkejä, on otettava yhteys omaan hoitopaikkaan haavan tarkempaa tutkimusta ja hoitoa varten.

Diabetesta sairastavan haavoja hoidetaan huolellisesti yleisten haavanhoito-ohjeiden mukaisesti. Lisäksi haava-alueelta on poistettava kuormitus.

Pienestä ihorikosta tai haavasta alkanut tulehdus voi kuitenkin olla raju ja johtaa nopeasti vakavaan infektioon. Jos haava ei omahoidosta huolimatta osoita paranemisen merkkejä parissa päivässä tai siihen tulee merkkejä bakteeritulehduksesta, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.

Jalkahaavaan kohdistuvaa painetta kevennetään muotoiltujen pohjallisten, hoitokengän ja sopivien jalkineiden avulla.

Haavan paranemisen edellytys on riittävä verenkierto. Jos jalkaterissä ei tunnu pulssia, tehdään lähete verisuonikirurgille. Mikäli verenkierto arvioidaan riittämättömäksi, pyritään joko pallolaajennuksella tai avoleikkauksella ohittamaan tai avaamaan tukoksia ja ahtaumia.

Haava tarkistetaan päivittäin mahdollisen haavatulehduksen havaitsemiseksi. Tulehtuneen haavan ympäröivä iho punoittaa, kuumottaa ja on turvonnut. Tällöin on viipymättä hakeuduttava lääkäriin. Tulehduksen vaikeuden ja syvyyden mukaan tulehtunut haava hoidetaan joko antibiootilla tai leikkaushoidolla.

Päivitetty  26.5.2021

Kyllä