Siirry sivun sisältöön

Puremahaavojen hoito

Puremahaavan välitön ja tehokas puhdistus on tärkeää. Jos purema on ihon pintaa syvempi, on syytä hakeutua lääkärin arvioon tulehdusriskin vuoksi.

Välitön haavan puhdistus runsaalla vesijohtovedellä estää parhaiten haavan tulehtumista. Lisäksi rabiesepäilyissä suositellaan saippuan ja alkoholin käyttöä viruksen tuhoamiseksi.

Muiden kuin aivan pienten ja pinnallisten puremahaavojen arviointiin ja hoitoon kannattaa hakea ammattiapua. Hampaiden pistot saattavat olla yllättävän syviä.

Käsien, kasvojen ja sukupuolielinten alueiden puremissa kannattaa hakeutua herkästi arvioon. Samoin jos tiedossa on tulehdusriskiä lisäävä sairaus tai riskitekijä. Ennaltaehkäisevää antibioottihoitoa harkitaan suuren riskin puremissa, mutta se ei korvaa hyvää varhaista puhdistusta.

Syvät tai repaleiset puremat voivat vaatia kirurgista hoitoa. Puhdistuksen jälkeen haavat saatetaan jättää auki tulehdusriskin vuoksi.

Tulehtuneet haavat voidaan joutua puhdistamaan kirurgisesti. Hoidossa valitaan antibiootti bakteeriviljelyn ja pureman aiheuttaneen eläinlajin mukaan.

Päivitetty 9.9.2020