Energiantarve​ haavaa sairastavalla potilaalla

Energiantarpeeseen vaikuttaa elimistön energiavarastojen ja energiankulutuksen määrä.

​Normaalipainoinen, liikkuva haavaa sairastava tarvitsee energiaa 30–35 kcal/kg/vrk. Esimerkiksi 70 kg painavan haavaa sairastavan energiantarve on 2 100–2 500 kcal/vrk. Alipainoiselle, ylipainoiselle tai ikääntyneelle (yli 65-vuotiaat) energiantarve lasketaan ihannepainon mukaan.

Tärkeitä energianlähteitä ovat hiilihydraatit ja rasvat. Hiilihydraattilähteeksi suositellaan täysjyväviljojen, perunan ja hedelmien monipuolista käyttöä. Kaura, ruis, ohra, täysjyvävehnä ja täysjyväriisi sisältävät monipuolisesti ravintoaineita ja paljon kuitua suoliston hyvinvointiin. Rasvanlähteistä rypsiöljy ja sitä sisältävät margariinit ja salaatinkastikkeet ovat linoleeni- ja arakidonihapon lähteitä. Näitä välttämättömiä rasvahappoja tarvitaan haavan paranemisessa. Hyvälaatuista rasvaa sisältävät myös kalat, pähkinät, siemenet ja avokado.

Syödyn ja kulutetun energian ollessa tasapainossa paino ei laske eikä nouse.

Alipainoisen tai tahattomasti laihtuvan haavapotilaan täytyy lisätä energiansaantia.

Ylipainoisen tai tahattomasti lihovan haavapotilaan pitää olla tarkkana ruokavalion laadun suhteen. Energiansaannin jäädessä alle 1 500 kcal:n haavan paranemiseen tarvittavat ravintoaineet jäävät saamatta. Ylipainoisen haavapotilaan kannattaa valita paljon proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita sisältäviä ruokia ja juomia ja samanaikaisesti vältellä vähän ravintoaineita sisältäviä ruokia ja juomia. Vähän ravintoaineita sisältäviä tuotteita ovat sokeri, sokeripitoiset juomat ja herkut, pullat, keksit, jäätelö, makeat jogurtit ja vanukkaat. Samaan ryhmään kuuluvat valkeasta vehnäjauhosta tehdyt leivät ja makaronit sekä makkarat, nakit ja alkoholipitoiset juomat olut mukaan lukien.

Päivitetty  2.9.2020

Kyllä