Akuutin haavan reunojen tummuminen ja kuolio

Haava-alueen huonontunut hapensaanti voi aiheuttaa haavan reunakudoksen kuolion, mikä altistaa haavan tulehtumiselle.

Haavan paranemisprosessiin tarvittavat solut ja näiden kuljettama happi sekä erittämät aineet päätyvät haavan reunoille hyvin pienten suonten kuljettamina.

Näiden suonten kyky toimia voi olla rajoittunut turvotuksen, verisuonikovettumataudin tai diabeteksen aiheuttamien verisuonimuutosten tai esimerkiksi tupakoinnin seurauksena.

Rajoittunut hapensaanti voi aiheuttaa haavan reunakudoksen kuoleman eli kuolion. Kuolio haavan reunassa estää paranemisprosessin etenemisen ja sidekudoksen muodostumisen, minkä seurauksena haava aukeaa.

Kuolio etenee haavassa, kunnes kudoksen verenkierto on riittävää ja kuolio rajautuu. Rajautuminen tapahtuu yleensä kahden viikon kuluessa, ja tänä aikana elimistö toimii poistaakseen kuoleentuneen kudoksen.

Kuoleentunut kudos on elimistön puolustusmekanismien tavoittamattomissa ja siksi hyvä elatusalusta bakteereille ja altis siis tulehdukselle. Huono, kuollut kudos voidaan poistaa haavan mekaanisella puhdistuksella sekä käyttää paikallishoitotuotteita apuna. Laajempi puhdistus voi tarvita jopa leikkaussalissa tehtävää toimenpidettä.

Päivitetty  24.5.2021

Kyllä