Siirry sivun sisältöön

Turvotuksen hoidon apukeinot

Turvotuksen hoitoa voidaan toteuttaa säännöllisellä tukisidonnalla tai lääkinnällisillä hoitosukilla, jalkojen kohoasennolla ja liikunnalla.

Kävely tai muu liikunta useita kertoja päivässä aktivoi pohjelihasta ja edistää laskimoveren palautumista sydämeen. Pohjelihasta voi aktivoida myös nilkkaa ojentamalla ja koukistamalla, esimerkiksi nousemalla varpailleen useita kertoja peräkkäin. Pitkää istumista ja seisomista tulisi välttää; se aiheuttaa painetta laskimoihin ja vaurioittaa laskimoiden läppiä.

Raajan kohoasennolla tarkoitetaan raajan pitämistä useita kertoja päivässä sydämen tason yläpuolella, jolloin laskimoiden paluuvirtaus helpottuu. Kohoasentoa käytetään turvotusten estohoidon alussa ensimmäisen hoitovuorokauden ajan, jos raaja on vaikeasti turvonnut ja haava erittää runsaasti.

Alaraajan turvotusta aiheuttava ylipaino nostaa laskimoihin kohdistuvaa painetta ja vaurioittaa laskimoiden läppiä.

Turvotus haittaa ihon normaalia toimintaa, jolloin iho ärtyy ja kuivuu tavallista helpommin. Vältä ihoa ärsyttävien tuotteiden käyttöä ja huolehdi ihon päivittäisestä rasvaamisesta.

Jaksoittaisessa painepuristushoidossa raajaan puetaan koneeseen yhdistetty painepussi, jolla saadaan aikaan raajassa aaltomaisesti jalkaterästä raajan tyveen etenevä puristus. Tätä hoitoa annetaan harkinnanvaraisesti turvotusten estohoidon alkuvaiheessa nopeuttamaan turvotuksen poistumista.

Päivitetty 31.5.2021