Tukitoimet akuuttien haavojen hoidossa

Haavanhoidon tukitoimiin kuuluvat turvotuksen hoito, lastat, kipsit, kuormitusrajoitukset, kivunhoito, antibioottihoito, tetanus eli jäykkäkouristusrokote sekä tupakanpolton lopettaminen.

Tukitoimet haavojen hoidossa

Haitarin otsikkotaso2
Turvotuksen hoito

Turvotuksen ehkäiseminen ja vähentäminen on tärkeää haavojen parantumisessa. Silloin kudosten reunat yltävät paremmin vastakkain, haava-alueen verenkierto, hapensaanti ja ravintoaineiden kulku haavalle paranee.

Myönteisiä vaikutuksia ovat myös nivelten jäykistymisen ja kivun väheneminen. Myös veritulpan riski raajojen alueella vähenee.

Turvotuksen vähentämiseksi yksinkertainen keino on kohoasento tukemalla raaja sydämen tason yläpuolelle. Turvotusta voidaan vähentää myös käyttämällä sopivasti tukevia ja puristavia sidoksia, lääkinnällisiä hoitosukkia ja painetekstiilejä.

Lastat ja kipsit

Jos on jouduttu korjaamaan jänteitä, hermoja tai murtumia tai haavan peitoksi on tehty kudossiirteitä, joudutaan vammautunut raajan osa tukemaan liikkumattomaksi usein lastoituksella tai kipsillä. Muutoin yleensä rohkaistaan varhaiseen raajan ja nivelten liikutteluun.

Kuormitusrajoitukset

Kuormittamattomuus pyritään yleensä minimoimaan ja sallimaan paluu mahdollisuuksien mukaan normaaliin kuormitukseen vamman laajuus, sijainti, murtumat, jänne ja hermovammat sekä kipu huomioiden. Apuvälineiksi pyritään löytämään potilaan omatoimisuutta aktivoivat ja turvalliset välineet.

Kivun hoito

Haavakivun hoitoon kannattaa panostaa jo alkuvaiheessa edellä mainittujen lisäksi myös tarvittaessa kipulääkityksen avulla. Kipulääkitys suunnitellaan yksilöllisesti.

Antibiootit

Antibioottien turhaa käyttöä on syytä välttää.

Antibioottiprofylaksia tarkoittaa tulehduksen ehkäisemiseksi annettavaa lyhytkestoista lääkitystä vaikeissa, likaisissa tai suuren riskin haavoissa.

Antibioottihoito aloitetaan jo infektoituneen haavan hoidoksi. Mahdollisuuksien mukaan on myös suositeltavaa ottaa bakteeriviljely haava-eritteestä ennen hoidon alkua. Antibiootin lisäksi saattaa haavan kirurginen puhdistaminen olla tarpeellista.

Tetanus (jäykkäkouristus)

Tetanus (jäykkäkouristus) on yleisesti maaperässä ja eläinten suolistossa esiintyvän bakteerin aiheuttama sairaus, joka voi johtaa kuolemaan. Tetanusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja on maksuton.

Suositukset rokotusaikatauluista ja toiminnasta löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Tehosteen tarve arvioidaan henkilön saamien tetanusrokotteiden lukumäärän, iän ja haavan riskin ja laajuuden perusteella.

Suuren riskin haavoja ovat laajat tai maa-aineksella ja ulosteella tahrautuneet haavat, palovammat, paleltumat, avomurtumat, likaiset pistohaavat ja puremahaavat.

Tupakanpolton lopettaminen

Tupakointi hidastaa merkittävästi haavojen paranemista. Tupakointi lisää myös leikkauskomplikaatioita ja haavatulehduksen riskiä, siksi tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää ennen leikkauksia tai kun ilmaantuu haava.

 

Kyllä

Päivitetty  24.5.2021