Tietoa haavatulehduksesta

Haavainfektiossa eli haavatulehduksessa bakteerit lisääntyvät haavassa, tuhoavat kudosta ja estävät haavan paranemista. Samalla käynnistyy elimistön puolustusvasteena tulehdusreaktio.

Mikä tahansa haava voi tulehtua, mutta erityisen alttiita haavatulehdukselle ovat diabetesta sairastavat tai potilaat, joilla on jokin vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys. Myös haava-alueen heikentynyt valtimoverenkierto altistaa haavan bakteeri-infektioille.

Haavainfektion paikallisia merkkejä ovat märkäeritys, haavaympäristön punoitus, lisääntynyt haju, kipu ja eritys haavassa.

Milloin epäillä haavainfektiota?

Mikäli haavasta otetaan bakteeriviljely, kasvaa siinä yleensä aina bakteereita; mikään haava ei ole steriili. Todellinen haavainfektio todetaan silloin, kun haavassa on bakteerilöydöksen lisäksi infektio-oireita.

Haavainfektion paikallisia oireita ovat märkäeritys, haavaympäristön punoitus, lisääntynyt haju, kipu ja eritys haavassa.

Vakavammassa haavainfektiossa voi ilmetä myös haavan ympäristössä nopeasti etenevää turvotusta, kuumotusta, kovaa kipua ja infektion yleisoireita, esimerkiksi kuumetta tai verenmyrkytyksen oireita.

On myös hyvä tietää, että diabetesta sairastavilla haavainfektion oireet voivat joskus olla vähäisemmät kuin perusterveellä ihmisellä.

Päivitetty  26.5.2021

Kyllä