Siirry sivun sisältöön

Diabeettisia jalkahaavoja laukaisevat tekijät

Diabeettisen jalkahaavan syntymisen voi laukaista mekaaninen, lämpöön tai syövyttävään aineeseen liittyvä ihon vaurio.

Useimmiten altistavat tekijät eivät yksin saa aikaan vakavia ongelmia, vaan tarvitaan jokin lisäsyy eli laukaiseva tekijä, joka käynnistää jalkahaavaan johtavan tapahtumaketjun.

Tavallisia laukaisevia tekijöitä ovat mekaaniset vammat, lämpöön liittyvät vammat tai ihoa syövyttävien tuotteiden aiheuttamat vammat.

Mekaanisesta vammasta on kyse, kun kivi tai muu vierasesine kengässä hiertää huomaamatta haavan jalkaan, jossa tunto on alentunut.

Paljain jaloin kävellessä on vaara astua esimerkiksi kiven, lasinsirun, nastan tai naulan päälle, jolloin jalkapohjaan tulee ihovaurio. Kynsien leikkaus vaatii varovaisuutta, ettei synny haavoja. Omatoiminen kovettumien ohentaminen, vuoleminen tai repiminen voi myös aiheuttaa vakavan ihovamman. Kenkien tulee olla sopivat, ne eivät saa olla liian kapeat, matalakärkiset tai liian lyhyet. Muutoin ne voivat aiheuttaa hankausta ja vaurioittaa ihoa.

Lämmön aiheuttamia vammoja ovat palovammat ja paleltumat. Palovammat syntyvät usein kuumasta vedestä, saunassa tai esimerkiksi lämmityslaitteista sekä kuuman nuotion aiheuttamasta kuumuudesta.

Ihoa syövyttävien tuotteiden aiheuttaman vamman voivat aiheuttaa esimerkiksi känsän ja syylien poistoaineet.

Päivitetty 8.5.2020