Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli ovat yhdessä ja erikseen käytettyinä kivun lääkehoidon perusta. Useamman eri tulehduskipulääkkeen samanaikainen käyttö ei ole perusteltua. Hermoperäiseen kipuun käytetään lisäksi gabapentinoideja tai antidepressantteja eli masennuslääkkeitä tai molempia. Pitkittyneessä kivussa ne auttavat osaltaan palauttamaan kivunvälitysjärjestelmää normaalin toiminnan tasolle.
Kotona tapahtuvassa haavanhoidossa voidaan lisänä käyttää paikallispuudutteita haava-alueelle sekä ennen toimenpidettä suun kautta annosteltavaa opioidivalmistetta, kuten kodeiini- tai tramadolivalmistetta. Asentohoidot ja kuhunkin tilanteeseen sopivien haavanhoitotuotteiden käyttö ovat osaltaan tärkeitä haavoja hoidettaessa.
Rentoutusmenetelmät sekä huomion kohdistaminen pois kivusta (esimerkiksi musiikin tai radio-ohjelmien kuuntelu, lukeminen jne.) ovat tärkeitä ei-lääkkeellisiä kivun hallintakeinoja.
Kokonaisvaltaista kuntoutumista tukevien menetelmien käyttö osana haavanhoitoa on tärkeää.
Sairaalassa tapahtuvassa haavanhoidossa voidaan apuna käyttää erilaisia voimakkaammin vaikuttavia kipu- ja rauhoittavia lääkkeitä tai puudutuksia. Erityisen hankalissa tapauksissa etenkin hoidon alkuvaiheessa voidaan joutua tekemään hoidot leikkaussaliolosuhteissa nukutuksessa.
Hyvällä hoidolla pyritään vähentämään potilaan kokemaa kipua, kärsimystä ja toimintahaittaa sekä mahdollistamaan tavallinen arki ja elämä haavasta ja sen hoidosta huolimatta.