Siirry sivun sisältöön

Tietoa turvotuksen hoidosta​

Turvotuksen hoito poistaa ja ehkäisee raajan turvotusta, parantaa kudosten verenkiertoa, vähentää haavaeritystä ja laskimoiden nesteen tihkumista ympäröiviin kudoksiin.

Turvonneeseen alaraajaan haava syntyy itsestään tai vähäisestä ihoon kohdistuneesta vammasta, esimerkiksi pieni kolhaisu tai puun raapaisu. Turvotusperäiset haavat paranevat ainoastaan, mikäli aloitetaan hyvä turvotuksen hoito ja turvotuksen hoidolla on tärkeä rooli myös haavojen ennaltaehkäisyssä.

Turvotusperäiset haavat sijaitsevat yleisimmin alaraajoissa, säären ja nilkan alueilla. Nopeasti ilmaantunut raajan turvotus tai kipu vaativat lääkärissä käyntiä.

Miten turvotuksen hoito vaikuttaa?

Turvotuksen hoidolla hoidetaan haavan taustalla olevaa syytä, jolloin sillä luodaan edellytykset haavan paranemiselle. Turvotusten hoito poistaa tai ehkäisee raajan turvotusta, parantaa kudosten verenkiertoa, vähentää haavaeritystä, vähentää verisolujen ja nesteen tihkumista ympäröiviin kudoksiin sekä ohjaa ympäröiviin kudoksiin vuotaneen nesteen takaisin laskimoihin ja imusuoniin. Turvotusten hoidolla ehkäistään myös haavan tulehtumista.

Milloin turvotusten hoitoa ei suositella?

Jos raajassa on akuutti tulehdusvaihe, vaikean sydämen vajaatoiminnan seurauksena syntynyt yleinen turvotus tai vaikea alaraajan valtimoita ahtauttava valtimonkovettumatauti, ei ole suositeltavaa käyttää turvotusten hoitoa. Mikäli alaraajaan on aiemmin tehty valtimon ohitusleikkaus, lääkäri päättää turvotusten hoidon aloittamisesta.

Päivitetty 31.5.2021