Gå till sidans innehåll

Information om behandling av svullnad

Genom att behandla svullnaden tar man bort och förebygger svullnad i benet, förbättrar vävnadernas blodcirkulation, minskar sårutsöndringen och gör att det läcker mindre venös vätska på de omgivande vävnaderna.

Ett sår på ett svullet ben uppstår av sig själv eller genom en liten skada på huden, till exempel en liten stöt eller om man skrapar sig på ett träd. Ödematösa sår läker bara om man inleder en bra behandling av svullnaden. Behandlingen har också en viktig roll för att förebygga sår.

Ödematösa sår sitter oftast på benen, runt underbenet och ankeln. Plötslig svullnad eller smärta i benet kräver ett läkarbesök.

Hur inverkar behandlingen av en svullnad?

Genom att behandla svullnaden behandlar man orsaken bakom svullnaden och skapar förutsättningar för såret att läka. Behandlingen tar bort och förebygger svullnad i benet, förbättrar vävnadernas blodcirkulation, minskar sårutsöndringen, gör att det läcker färre blodkroppar och mindre vätska på de omgivande vävnaderna och styr vätskan som läckt in i de omgivande vävnaderna tillbaka till venerna och lymfkärlen. Man förebygger också infektioner i såret.

När rekommenderar man inte att svullnaden behandlas?

Om du har en akut infektionsfas i benet, allmän svullnad till följd av svår hjärtsvikt eller en svår åderförkalkning som förtränger artärerna i benet bör du inte behandla svullnaden. Om du tidigare har gjort en arteriell bypass i benet beslutar läkaren om du ska inleda behandling mot svullnaden.

Uppdaterad 31.5.2021