Gå till sidans innehåll

Det akuta såret öppnar sig

Såret har läkt när hudens celler har växt över det skadade området, dvs. då huden har epiteliserats.

Det tar lång tid för sårets bindväv, som ligger djupare än hudens yta, att bildas, cirka 6–7 veckor, och upp till ett par år för det slutliga ärret att mogna. I början underlättas sårläkningen av stygn, som tas bort efter 5–21 dagar beroende på sårets plats och storlek och på patienten. Då befinner sig den genomsnittliga läkningsprocessen i den fas där vävnaden håller ihop utan hjälp av stygn.

Om man har använt intradermala stygn tar man inte bort dem, utan de smälter med tiden in i vävnaden. Om man har smältande stygn under huden kan det uppstå en liten öppning, lätt rodnad och vävnadsutsöndring vid knutarna, vilket inte innebär att det är en sårinfektion.

Vanligtvis lugnar sig infektionen när man tar bort stygnen. Om såret öppnar sig på nytt kan det bero på att det stramar, är svullet, att man har dålig blodcirkulation i sårkanterna eller en infektion under såret. Dessa faktorer kan på egen hand eller tillsammans förhindra eller avbryta sårläkningsprocessen.

Ett sår som öppnat sig på nytt behandlas som regel utan nya stygn. Orsaken till att det öppnat sig utreds för att läkningsprocessen ska fortsätta. Om området som gått upp är stort kan man från fall till fall försluta såret på nytt med plastikkirurgiska metoder.

Epitelisering innebär att det bildas ny hud.

Uppdaterad 24.5.2021