Gå till sidans innehåll

Förebyggande av diabetiska fotsår

​Regelbunden motion, en kost som främjar artärernas hälsa och balanserar blodsockret, rökfrihet och ett måttligt intag av alkohol utgör en bra grund för god diabetesvård.

Det är viktigt att du börjar förebygga fotsår redan när du diagnostiseras med diabetes. Rätt egenvård och daglig kontroll av fötterna samt minst en årlig grundundersökning av fötterna utförd av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården är centrala för att förebygga fotproblem.

En målinriktad och effektiv behandling av störningar i blodsockret, blodtrycket och fettämnesomsättningen förebygger utvecklingen av diabetesrelaterade följdsjukdomar och minskar risken för att utveckla fotsår.

Ditt vårdställe ansvarar för att ordna handledning och rådgivning kring grundläggande fotvård. Målet med handledningen är att du ska kunna identifiera eventuella problem med fötterna och förstå de bakomliggande faktorerna. Tillsammans med en specialist utreder ni om problemen går att behandla med egenvård eller om du också behöver specialisthjälp.

Du ansvarar för regelbunden egenvård och för att följa upp fötternas tillstånd. När man hänvisar dig till fotvård ska man ta upp när och var du ska söka hjälp om du skulle få hudskador eller andra problem med fötterna.

Minnessjukdomar, nedsatt syn, klumpighet och nedsatt rörelseförmåga kan påverka egenvården av fötterna.

Uppdaterad 24.5.2021