Gå till sidans innehåll

Skydda fötterna och förebygg sår

Skydda fötterna mot mekanisk retning och undersök dem varje dag. Visa upp fötterna för en sjukskötare och läkare vid besök på mottagningen, oavsett om du har problem med dem eller inte.

Skydda fötterna mot stötar, skavning och tryck och gå inte barfota. Se till att skorna inte trycker eller skaver och undersök dem dagligen. Speciellt diabetiker har ofta nedsatt känsel i fötterna och kan missa att det skaver eller att det finns ett främmande föremål i skon.

Lyft gärna hälarna från liggunderlaget på natten. Om du redan har ett sår på hälen kan du lägga en kudde under benet för att få upp hälen från madrassen. En hälavlastare med kardborrband är ett mer pålitligt hjälpmedel.

Smörj gärna huden dagligen med en bassalva. Speciellt hälen får lätt djupa sprickor, som kan utvecklas till sår.

Om du har ett sår på foten behöver du en tillfällig behandlingssko. En fotterapeut, fotvårdare eller fysioterapeut väljer ut rätt sko och visar hur du använder den. Om du har en felställning i foten eller har amputerat tår måste du ha en lämplig sko för att undvika nya felställningar och sår. Man behöver ofta en sula, specialtillverkad sko eller eventuellt en fotprotes. Hälso- och sjukvårdsenheterna där behandlingen äger rum bedömer behovet av dem.

Lämpliga strumpor absorberar fukt, förebygger skavning och är tryckavlastande för att undvika hudskador. Att använda skor utan strumpor kan orsaka skavsår. Välj material på strumporna utifrån foten. Strumporna ska kunna absorbera och transportera bort fukt från svett. Alltför små strumpor och tajt resår förhindrar blodcirkulationen i fötterna. Byt strumpor varje dag.

Specialtillverkade skor och sulor beviljas en betalningsförbindelse från den specialiserade sjukvården eller primärvården. Det är viktigt att du fortsätter att använda dina måttillverkade skor – de hjälper bara om du har dem på dig. Om du har problem med skornas passform bör du omedelbart kontakta den instans som levererade skorna eller hälso- och sjukvården.

Var försiktig med värme och kyla. Värm inte fötter med apparater, värmeelement, varmt vatten eller framför en öppen eld. Ullstrumpor och andra varma plagg är det bästa sättet. Se till att det är ljummet vid fötterna om du bastar. Kolla genom att känna med handen. Foten har ofta nedsatt värmekänsla.

Uppdaterad 25.5.2021