Gå till sidans innehåll

Information om faktorerna bakom läkningen av diabetiska fotsår

När såret har läkt ska man ta tag i faktorerna som orsakade det. Målet är att förebygga nya sår och främja rörelse- och funktionsförmågan.

Daglig egenuppföljning och egenvård av fötterna samt en regelbunden kontroll utförd av vårdpersonal bidrar till att förebygga nya fotsår. Blodsockret, blodfetterna och blodtrycket ska ligga inom målintervallet i den mån det är möjligt. Det är viktigt att sluta röka.

Promenader och en aktiv vardag förbättrar blodcirkulationen. När du motionerar ska du, både när det gäller gren och intensitet, tänka på belastningen och slagkrafterna som fötterna utsätts för. Satsa på lämpliga motionsskor.

Ditt vårdställe ger dig anvisningar om hur du kan begränsa kraften som fötterna utsätts för och stretchningsövningarna på egen hand för att förbättra ledernas rörlighet. En fysioterapeut eller fotterapeut bedömer behovet av övriga behandlingar, till exempel mobiliserande hantering av leder.

Förutom egenvården ska vårdplanen även innehålla regelbunden kontroll av fötterna och skorna och vägledning hos en fotvårdsspecialist. Denne utvärderar också lämpliga skyddande eller korrigerande individuellt utformade sulor och behovet av specialskor.

Uppdaterad 25.5.2021