Gå till sidans innehåll

Material för förslutning av akuta sår

Ett traumasår kan förslutas med stygn, agraffer, sårlim eller sårtejp.

Vilken metod man väljer för att försluta såret beror på hur stort och djupt såret är.

Kirurgisk sårtejp används för att försluta skärsår och små kirurgiska sår samt efter att stygnen som håller ihop såret tagits bort.

Stygn är antingen smältande eller icke-smältande, kontinuerliga eller särskilda brutna stygn. Stygn på huden är vanligtvis icke-smältande och under huden smältande. Det rena, förslutna såret täcks oftast med ett absorberande sårförband eller sårtejp.

Syftet med sårtejp är att hålla ihop sårkanterna och ge såret mekaniskt stöd som ett komplement till stygnen. Sårtejpen skyddar stygnens knutar från att gå upp, skyddar såret och vårdar preliminärt ärret på sårets hud.

Sårtejpen får bli blöt ett dygn efter att såret förslutits. Blodig sårtejp (liksom övriga sårförband) ska bytas sterilt mindre än ett dygn efter att såret förslutits och med fabriksrena handskar mer än ett dygn efter att såret förslutits.

  • Tejpen stramar eller misstänks orsaka allergi (huden är röd eller har blåsor)

  • Tejpen har blivit smutsig

  • Tejpen har blivit blöt av sårvätska

  • Man vill rengöra såret

  • Man vill ta bort en del av stygnen eller agrafferna.

Tejp används också för att hålla ihop huden efter att stygnen tagits bort (efter 1–2 veckor).

Agraffer kan användas för att försluta huden. De är bra speciellt när man ska försluta långa, fina sår. Man måste använda specialinstrument för att ta bort dem.

Lim kan användas för att försluta små (mindre än 3 cm), fina skärsår i områden där såret inte tänjs ut eller belastas (t.ex. i ansiktet). Såret kan också limmas av en sjukskötare som utbildats på verksamhetsstället. Man behöver oftast inte någon lokalbedövning för att limma ett sår.

När man limmar ett sår följer man följande allmänna principer:

  • Efter att man har stoppat blödningen rengör man och torkar såret, trycker ut en jämn mängd lim på såret och låter limmet torka i cirka 30 sekunder.

  • Efter limningen kan man skydda såret med ett förband som inte fastnar i huden och hålla såret rent tills limmet har lossnat (i cirka en vecka). Om sårförbandet blir blött ska man byta det.

Uppdaterad 24.5.2021