Gå till sidans innehåll

Egenvård av diabetiska fotsår

Det är viktigt att behandla även små hudskador med en gång, då de snabbt kan utvecklas till svårbehandlade allvarliga sår.

Kontakta ditt vårdställe om du inte ser några tecken på att ett ytligt sår läker på ett par dagar vid egenvård.

Duscha såret med kroppstempererat vatten i 2–3 minuter så att synlig smuts och orenheter lossar från sårets yta. Om du inte har tillgång till drickbart vatten kan du använda flaskvatten eller en fysiologisk koksaltlösning från apoteket.

Torka såret genom att försiktigt klappa det med en non-woven-kompress. Det är viktigt att du får bort alla orenheter från såret eftersom de gör att det läker långsammare.

Täck det såriga området som utsöndrar vävnadsvätska och blod med ett icke-vidhäftande förband efter rengöringen. Det håller såret fuktigt och varmt, vilket främjar sårläkningen.

Fäst sårförbandet med till exempel non-woven-tejp. Om din hud är känslig mot lim eller lätt går sönder kan du fråga efter en lämplig produkt på apoteket.

Mot slutet av läkningen börjar hudens yttersta skyddslager att täcka såret och området vätskar inte längre. Sådan rosa hud är dock ofta fortfarande skör, så fortsätt att skydda området med ett icke-vidhäftande förband ett tag till.

OBS!

  • Uttorkande luftbad rekommenderas inte vid behandling av sår.

  • Man behöver inte alltid ta antibiotika. När huden går sönder blir kanten runt skadan ofta röd, svullen och varm. Smärta varnar om fara. Dessa symtom är inte något tecken på en infektion och behöver därmed inga bakteriedödande produkter lokalt eller antibiotika.

Tryck och belastning bromsar sårläkningen. Skydda därför sårområdet mot belastning. Sluta använda skor som trycker, skaver eller inte passar i övrigt.

Du behöver också hjälp av vårdpersonal vid avlastning. En fotterapeut eller fotvårdare befriar foten från skadlig belastning med hjälp av individuellt utformade produkter eller hjälpmedel som man drar på eller limmar på foten. Det kallas för avlastningsbehandling.

Du kan vara tvungen att gå mindre om du inte har tillgång till några avlastande skydd.

Lägg inte till extra avlastning på dina skor och limma det inte på huden. Det kan orsaka extra tryck, som leder till nya sår.

Nedan hittar du en lista över tillbehör som du behöver i egenvården av dina fötter. Fråga ditt vårdställe eller apotek om närmare råd om lämpliga produkter.

  • bassalva

  • lammull

  • nagelklippare

  • förband (non-woven-kompresser, icke-vidhäftande förband)

  • tejp för att fästa förbanden

  • antiseptisk produkt för lokalbehandling

  • koksaltlösning (NaCl 0,9)

  • recept på antibiotika – fråga ditt vårdställe om du för säkerhets skull behöver ett recept.

Uppdaterad 24.5.2021