Gå till sidans innehåll

Information om sårinfektion

Vid en sårinfektion förökar sig bakterierna i såret, vilket förstör vävnaderna och förhindrar såret från att läka. Samtidigt startar en inflammatorisk reaktion i kroppen som en försvarsrespons.

Alla sår kan bli infekterade, men diabetiker och patienter med en sjukdom eller medicinering som försämrar immunförsvaret är särskilt känsliga för sårinfektioner. Nedsatt arteriell cirkulation i sårområdet ökar också risken för en bakteriell infektion i såret.

De lokala tecknen på en sårinfektion är varutsöndring, rodnad runt såret, kraftigare lukt, smärta och utsöndring från såret.

När ska man misstänka en sårinfektion?

Om man tar en bakterieodling från såret växer det i stort sett alltid bakterier i det; inget sår är sterilt. Man har en sårinfektion när såret förutom bakteriefynden också har symtom på en infektion.

De lokala symtomen på en sårinfektion är varutsöndring, rodnad runt såret, kraftigare lukt, smärta och utsöndring från såret.

Vid en allvarligare sårinfektion kan sårområdet också svullna snabbt och bli varmt, man kan få mycket ont och allmänna symtom på en infektion, till exempel feber eller symtom på en blodförgiftning.

Det är också bra att veta att diabetiker ibland kan ha färre symtom på en sårinfektion än en person med god grundhälsa.

Uppdaterad 26.5.2021