Gå till sidans innehåll

Avlastningsbehandling vid diabetiska fotsår

Individuellt utformade sulor och skor, stöd, proteser, kryckor och rullstol är exempel på avlastningshjälpmedel. De beviljas efter en individuell behovsprövning.

Du behöver individuellt utformade sulor för att förebygga och behandla fotsår. En specialist som känner till fotens funktionella och strukturella problem och belastningsförändringarna som de medför ger dig råd när du ska skaffa sulor. Specialisten ska veta när det räcker med en s.k. färdig sula, som tillsammans med extra avlastning skyddar fotsulan tillräckligt mycket.

Det kan mycket väl räcka med färdiga sulor till en början, men funktionella och strukturella problem som uppstått till exempel efter ett sår på foten kan kräva en mer individuellt uppbyggd sula. När man tillverkar sulor för en diabetiker fokuserar man på stötdämpningen och på att utjämna belastningen på fotsulan.

När du ska skaffa en sko behöver du hjälp av en specialist som känner till fotens funktionella och strukturella problem och orsakerna till fotsåret. Specialisten ska se när det inte räcker med en vanlig sko och vad man ska ha istället.

De flesta hittar skor i en vanlig skobutik bland den normala skokollektionen. Du kan också ha dina egna individuellt utformade sulor i dem, om skorna har tillräckligt bred läst och hög spets.

Specialskor med god plats för sulor och som en specialist lättare kan göra ändringar i finns att köpa i butiker för specialskor och på ställen där man tillverkar ortopediska hjälpmedel samt även i många vanliga skobutiker.

Fabrikstillverkade måttbeställda skor finns till exempel på ställen där man tillverkar ortopediska hjälpmedel. De finns med olika läster och med olika utrymme och stöd för problemfötter och -tår.

När lästerna, formerna och modellerna på fabrikstillverkade skor inte räcker till, tillverkar skotillverkaren individuella specialskor för hand efter fötternas mått.

Uppdaterad 25.5.2021