Gå till sidans innehåll

Faktorer som utlöser diabetiska fotsår

Ett diabetiskt fotsår kan utlösas av en mekanisk skada, en värmerelaterad skada eller en skada som orsakats av ett frätande ämne.

Faktorerna brukar oftast inte orsaka några allvarliga problem på egen hand, utan det behövs en ytterligare orsak, alltså utlösande faktor, som startar händelsekedjan som leder till ett fotsår.

Sådana utlösande faktorer är mekaniska skador, värmerelaterade skador eller skador orsakade av hudfrätande produkter.

En mekanisk skada är när en sten eller ett annat främmande föremål i skon skaver upp ett sår på en fot med nedsatt känsel utan att man märker det.

Om man går barfota riskerar man att kliva till exempel på en sten, en glasskärva, ett stift eller en spik, vilket orsakar en skada på fotsulan. När man klipper naglarna ska man vara försiktig så att man inte får sår. Om man tunnar ut, skär bort eller river bort förhårdnader själv kan det också leda till en allvarlig hudskada. Man ska ha lämpliga skor, de får inte vara för smala, ha för låg klack eller vara för korta. Annars kan de orsaka skavsår och skada huden.

Värmerelaterade skador är brännskador och köldskador. Brännskador orsakas ofta av hett vatten, i bastun eller till exempel av ett värmeaggregat och av hetta från en varm brasa.

Skador kan orsakas av hudfrätande produkter såsom liktorns- och vårtborttagningsmedel.

Uppdaterad 8.5.2020