En normalviktig, rörlig person med sår behöver 30–35 kcal energi/kg/dygn. Energibehovet hos till exempel en person med sår som väger 70 kg är 2 100–2 500 kcal/dygn. Energibehovet hos underviktiga, överviktiga eller äldre (över 65 år) beräknas utifrån idealvikten.
Kolhydrater och fetter är viktiga energikällor. Som kolhydratkälla rekommenderar man en mångsidig blandning av fullkornsspannmål, potatis och frukt. Havre, råg, korn, fullkornsvete och fullkornsris innehåller många olika näringsämnen och mycket fiber som håller tarmarna i skick. Av fetterna är rybsolja samt margarin och dressing med rybsolja källor till linolen- och arakidonsyra. Dessa nödvändiga fettsyror behövs vid sårläkningen. Fisk, nötter, frön och avokado innehåller också bra fett.
När mängden energi som du äter och förbrukar är i balans går du varken upp eller ner i vikt.
Om du är underviktig eller oavsiktligt går ner i vikt måste du öka ditt energiintag.
Om du är överviktig eller oavsiktligt går upp i vikt måste du hålla koll på din kost. Om ditt energiintag är lägre än 1 500 kcal får du inte i dig de näringsämnen du behöver för att såret ska läka. Om du är överviktig bör du välja protein-, vitamin- och mineralrik mat och dryck och samtidigt undvika näringsfattig mat och dryck. Socker, sockerhaltiga drycker och godsaker, bullar, kex, glass, söta yoghurtar och puddingar är exempel på näringsfattiga produkter. Bröd och makaroner gjorda på vitt vetemjöl samt korv, knackkorv och alkoholhaltiga drycker inklusive öl ingår i samma grupp.