Siirry sivun sisältöön

Diabeettisen jalkahaavan omahoito

Pienetkin ihovauriot tulee hoitaa viivyttelemättä, sillä niistä voi kehittyä nopeasti vaikeahoitoisia vakavia haavoja.

Jos pinnallisessa haavassa ei omahoidolla näy paranemisen merkkejä parissa päivässä, ota yhteyttä hoitopaikkaasi.

Suihkuta haavaa kädenlämpöisellä vedellä 2–3 minuuttia niin, että näkyvä lika ja epäpuhtaudet irtoavat haavan pinnalta. Jos juomakelpoista vettä ei ole saatavissa, käytä pullotettua vettä tai apteekin fysiologista keittosuolaliuosta.

Kuivaa haava taputtaen varovasti puhtaalla pehmeällä kuitukangastaitoksella. Tärkeätä on saada poistettua kaikki epäpuhtaudet haavasta, koska ne hidastavat haavan paranemista.

Peitä haavautunut, kudosnestettä ja verta erittävä alue puhdistuksen jälkeen haavaan tarttumattomalla sidoksella. Se pitää haavan kosteana ja lämpimänä edistäen haavan paranemista.

Kiinnitä haavasidos esimerkiksi kuitukangasteipillä. Jos ihosi on herkistynyt liimoille tai rikkoutuu herkästi, kysy sopiva tuote apteekista.

Paranemisen loppuvaiheessa ihon pinnallinen suojakerros peittää vähitellen haavan eikä alue enää eritä. Tällainen väriltään usein vaaleanpunainen iho on kuitenkin vielä hauras, joten suojaa aluetta vielä tarttumattomalla sidoksella jonkin aikaa.

Huom.

  • Kuivaavia ilmakylpyjä ei suositella haavojen hoidossa.

  • Aina ei tarvita antibioottia. Kun iho rikkoutuu, rikkouman reunoille ilmestyy usein punoitusta, turvotusta ja kuumotusta. Kipu varoittaa vaarasta. Nämä oireet eivät ole merkki tulehduksesta eivätkä näin ollen vaadi bakteereja tuhoavia tuotteita paikallisesti eikä antibioottia.

Paine ja rasitus hidastavat haavan paranemista. Haava-alue tulee suojata rasitukselta. Poista käytöstä ne kengät, jotka painavat, hankaavat tai ovat muuten epäsopivat.

Rasituksen poistoon tarvitset myös ammattilaisen apua. Jalkaterapeutti tai jalkojenhoitaja poistaa haitallista rasitusta yksilöllisillä jalkaan puettavilla tai liimattavilla tuotteilla tai apuvälineillä. Tätä kutsutaan haavan kevennyshoidoksi.

Askeleiden vähentäminen voi olla tarpeen, jos keventäviä suojia ei ole käytettävissä.

Älä itse lisää kenkiisi tai liimaa iholle lisäkevennyksiä. Ne saattavat aiheuttaa lisäpainetta, josta syntyy uusia haavoja.

Alla on luettelo tarvikkeista, joita tarvitset jalkojen omahoidossasi. Kysy omasta hoitopaikastasi tai apteekistasi tarkempia neuvoja sopivista tuotteista.

  • perusvoide

  • lampaanvilla

  • kynsileikkurit

  • sidoksia (kuitukangastaitoksia, haavaan tarttumattomia sidoksia)

  • sidosten kiinnittämiseen tarvittavia teippejä

  • paikallishoitoon tarkoitettu antiseptinen tuote

  • keittosuolaliuos (NaCl 0,9)

  • antibioottiresepti – kysy hoitopaikasta, tarvitsetko reseptin varalle.

Päivitetty 24.5.2021