Tietoa diabeteshaavan kirurgisesta hoidosta​

Diabeteksen hoitotasapaino sekä valtimoverenkierron riittävyys jaloissa tulee arvioida ennen kirurgisia toimenpiteitä.

Kirurgiset toimenpiteet ovat osa diabetesta sairastavan jalkaongelmien hoitoa. Kirurgista hoitoa tehdään toimenpiteiden lisäksi haavan ehkäisyssä, puhdistamisessa, korjaamisessa ja amputaatioissa. Vaikeimmat bakteeritulehdukset ja valtimoverenkierron häiriöt voivat vaatia päivystyksellistä leikkaushoitoa.

Valtimoverenkierron riittävyyden arviointi on ensiarvoisen tärkeää riippumatta siitä, millaista hoitolinjaa jalkahaavan parantamiseksi suunnitellaan.

Jos jalkaterän valtimopulssit ovat tunnettavissa, raajassa on yleensä riittävä verenkierto haavan paranemista ajatellen. Mikäli valtimopulssit diabetesta sairastavilla eivät ole tunnettavissa, tarvitaan jatkoselvityksiä, kuten varvaspaineiden mittausta ja usein myös verisuonikirurgin konsultaatiota.

Korkea verensokeri heikentää elimistön puolustuskykyä. Haavatulehduksen riski kasvaa selvästi, kun verensokerin taso on yli 10 mmol/l.

Suunniteltuun leikkaukseen tullessa sokerihemoglobiini HbA1c-arvon tulisi olla alle 64 mmol/mol (8 %).

Elintavat ja kyky sitoutua annettuihin hoito-ohjeisiin vaikuttavat suuresti leikkaushoidon onnistumismahdollisuuksiin. Tupakointi heikentää monella tavalla haavan parantumista, ja se tulisi lopettaa vähintään kuukautta ennen suunniteltua leikkausta.

Muut sairaudet ja näiden hoito tarkistetaan ennen kirurgisia hoitoja. Jalkahaavan kirurgisessa hoidossa saatetaan tarvita verisuonikirurgia, ortopedia tai plastiikkakirurgia.

Päivitetty  24.5.2021

Kyllä