Siirry sivun sisältöön

Akuuttien haavojen sulkumateriaalit

Vammahaavan voi sulkea ompelein, haavansulkuhakasin, haavaliimalla tai haavateipillä.

Haavan sulkutapa valitaan sen mukaan, minkä kokoinen ja kuinka syvä haava on.

Kirurgista haavansulkuteippiä käytetään viiltohaavojen ja pienten kirurgisten haavojen sulkemiseen sekä haavan tukemiseen ompeleiden poiston jälkeen.

Haavansulkuompeleet ovat joko sulavia tai sulamattomia, jatkuvia tai erillisiä katko-ompeleita. Ihon päällä olevat ompeleet ovat yleensä sulamattomia ja ihon alla olevat sulavia. Puhdas suljettu haava peitetään yleensä imevällä haavasidoksella tai haavateipillä.

Haavateippien tarkoitus on tukea haavanreunoja yhteen ja antaa mekaanista tukea haavalle ompeleiden lisäksi. Haavateippaus suojaa iho-ompeleiden solmuja avautumiselta, toimii haavan suojana ja alustavasti jo hoitaa haavan ihoarpea.

Haavateipit saavat kastua yhden vuorokauden kuluttua haavan sulusta. Veriset haavateipit (kuten myös muut haavasidokset) tulee vaihtaa steriilisti alle yhden vuorokauden kuluttua haavan sulusta ja tehdaspuhtain käsinein yli vuorokauden kuluttua haavan sulusta.

  • Teippi kiristää tai sen epäillään aiheuttavan allergiaa (ihon punoitus tai rakkulointi)

  • Teippi on likaantunut

  • Teippi on kostunut haavaeritteestä

  • Haavaa halutaan puhdistaa

  • Halutaan poistaa osa ompeleista tai haavansulkuhakasista.

Teippejä käytetään myös tukemaan haavaa ompeleiden poiston jälkeen (1-2 viikon ajan).

Haavahakasia voi käyttää ihon sulkuun. Ne ovat käteviä etenkin pitkien, siistien haavojen sulkemisessa. Niiden poistamiseen tarvitaan erityisinstrumentteja.

Haavan liimaus soveltuu pienten (alle 3 cm) siistien viiltohaavojen sulkuun alueilla, joilla ei kohdistu haavaan venytystä tai rasitusta (esim. kasvot). Liimauksen voi suorittaa myös toimipaikkakoulutettu hoitaja. Yleensä haavan liimauksessa ei tarvita paikallispuudutusta.

Haavan liimauksessa noudatetaan seuraavia yleisperiaatteita:

  • Verenvuodon tyrehdyttämisen jälkeen haava puhdistetaan sekä kuivataan, liimaa puristetaan tasaisesti haavan päälle ja liiman annetaan kuivua noin 30 sekuntia.

  • Haavan voi suojata ihoon tarttumattomalla haavansuojalevyllä liimauksen jälkeen, ja haava pidetään kuivana, kunnes liima on irronnut (noin yhden viikon ajan). Haavansuojasidos tulee vaihtaa, jos se on kastunut.

Päivitetty 24.5.2021