Siirry sivun sisältöön

Pyoderma Gangrenosum​-haava

​Pyoderma gangrenosumin taustalla on ihon neutrofiilien eli valkosolujen aiheuttama tulehdus. Tarkkaa syntymekanismia ei tunneta. Pyoderma gangrenosum on normaaliväestöä yleisempi esimerkiksi tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla potilailla.

Pyoderma gangrenosum -haavat ovat usein alkuvaiheessa märkänäppylää muistuttavia ja laajenevat sitten kivuliaiksi poimureunaisiksi haavoiksi. Pyoderma gangrenosum -haava saattaa toisinaan myös kehittyä alueelle, johon on kohdistunut jokin trauma tai johon on tehty kirurginen toimenpide. Haavoja voi esiintyä missä vain vartalolla tai raajoissa. Haavat muistuttavat pitkälti vaskuliittihaavoja.

Pyoderma gangrenosum -haavan diagnoosin tekee ihotautilääkäri, ja diagnoosivaiheessa otetaan useimmiten ihokoepala. Läheskään aina koepalassa ei kuitenkaan näy pyoderma gangrenosumille tyypillisiä löydöksiä, vaan diagnoosi perustuu kliiniseen arvioon ja hoidon vasteeseen. Hoito aloitetaan usein joko suun kautta tai paikallisesti annosteltavalla kortikosteroidivalmisteella. Alkuvaiheessa haavaa ei saa puhdistaa kirurgisesti, sillä haavat pahenevat mekaanisesta ärsytyksestä.

Katso aiheeseen liittyvä kuva. Kuva saattaa aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Päivitetty 27.5.2021