Haavan puhdistaminen

Kaikkia kroonisia haavoja ei tarvitse suihkuttaa jokaisella hoitokerralla. Huuhtelun jälkeen haava puhdistetaan taitoksilla mekaanisesti ja kuivauksen jälkeen haavan ympäristö voidellaan perusvoiteella.

Puhdista haava kehonlämpöisellä vesijohtovedellä suihkuttamalla 2–3 minuuttia alhaisella vedenpaineella. Kaikki krooniset haavat eivät kuitenkaan vaadi suihkuttelua jokaisella haavahoitokerralla, esimerkiksi laskimohaavoja suihkutellaan mieluummin vain kerran viikossa. Liiallinen vedenkäyttö jäähdyttää haavaa ja aiheuttaa haavan vettymistä. Haavan puhdistamiseen voi käyttää myös keittosuolaliuosta (0,9 % NaCl).

Poista haavasta irtoava lika, kellertävä kate ja märkä harsotaitoksen avulla. Käsittele haavapohjan punertavaa uudiskudosta hellävaraisesti. Kuivaa haava varovaisesti taputellen puhtaalla pyyhkeellä tai taitoksilla ja rasvaa tarvittaessa haavan ympärysihoa perusvoiteella.

Haavan tehokkaan hoidon aloituksen pitkittyessä haavan paraneminen hidastuu tai jopa pysähtyy ja hoito muuttuu haastavammaksi. Kroonisen haavan pinnalle muodostuu bakteerikertymää, joka pitäisi puhdistaa mekaanisesti hoitovälineiden avulla. Haava vaatii lääkärin hoitoa, jos haavalla on mustaa katetta, onkaloa, tai jos haavassa näkyy luuta ja jännettä. Haavan tulehduksen merkit kuten lisääntynyt kipu, haavan ympärysihon punoitus, kuumotus ja turvotus on myös aihe kääntyä lääkärin puoleen.

Päivitetty  25.5.2021

Kyllä